Οικονομική μελέτη βιωσιμότητας ανακατασκευής παραδοσιακού νερόμυλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - Σταμέλος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα ενός pico- υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή των Κάτω Γιανναίων, Αρκαδίας. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου είναι ότι θα αποτελέσει ανακατασκευή ενός παραδοσιακού νερόμυλου. Η ανάπτυξη τέτοιων έργων θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στην αναβίωση των παραδοσιακών νερόμυλων, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Νερόμυλοι που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για επισκέψεις από σχολεία, σαν μουσεία και να συνδέουν το χτες με το σήμερα. Τέλος παρατίθενται επιτυχημένα τέτοια μοντέλα ανά τον κόσμο που είτε βοηθούσαν στην ηλεκτροπαραγωγή απομονωμένων περιοχών, είτε ξαναέφεραν σε λειτουργία και στο επίκεντρο των τοπικών κοινωνιών τα υδροηλεκτρικά έργα. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για μια αντίστοιχη ανάπτυξη και στην Ελλάδα.