Φυσικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: χωροχρονική ανάλυση δεδομένων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών απορροών στην Περιφέρεια Κρήτης - Παπαδοπούλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επιχειρείται η διερεύνηση της χωροχρονικής κατανομής της βροχόπτωσης στην Κρήτη, με τη χρήση του λογισμικού ArcGIS. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα μετρήσεων που πάρθηκαν από βροχομετρικούς σταθμούς της περιοχής και τα οποία αφορούσαν τη χρονική περίοδο 1978-2008. Η χαρτογραφική παρουσίαση έγινε με ψηφιακή διαδικασία, μέσω της τεχνικής Kernel. Διερευνάται η ύπαρξη χωρικής αυτοσυσχέτισης των βροχομετρικών δεδομένων καθώς και δύο ακόμα μεταβλητών, της δυναμικότητας και χρονικότητας των βροχομετρικών σταθμών. Η εξέταση πραγματοποιείται τόσο με τον ολικό όσο και με τον τοπικό δείκτη χωρικής αυτοσυσχέτισης Moran’s Ι, ενώ στη συνέχεια δημιουργούνται ομάδες βροχομετρικών σταθμών οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς τις τρεις μεταβλητές. Γίνεται εισαγωγή σε πλημμυρικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη την χρονική περίοδο 2000-2008 και εξετάζονται οι παράμετροι που πιθανόν να σχετίζονται με την δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, οι οποίοι πέρα της βροχόπτωσης μπορεί να είναι: το υψόμετρο, οι χρήσεις γης, το υδρογραφικό δίκτυο κ.α. Τέλος, γίνεται ανάλυση συσχέτισης με τον συντελεστή Pearson r για να διερευνηθεί ποιές παράμετροι επηρεάζουν περισσότερο την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων στην Κρήτη αλλά και ανάλυση παλινδρόμησης ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο παλινδρόμησης για το πλήθος των πλημμυρικών γεγονότων.