Ανάλυση και σχεδιασμός συνδέσμου υπερ-απόσβεσης με στοιχείο αρνητικής δυσκαμψίας για εφαρμογή σε σύστημα μετάδοσης κίνησης επιβατηγού οχήματος - Καρβούνης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει να αποτελεί απαιτητικό αντικείμενο η μελέτη και ο έλεγχος των ταλαντωτικών φαινομένων που αναπτύσσονται και επιδρούν στα υποσυστήματα του οχήματος. Η κόπωση και η φθορά των συνεργαζόμενων στοιχείων αλλά και η άνεση των επιβατών, απαιτούν την προσοχή του μηχανικού κατά την φάση της μελέτης και του σχεδιασμού. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης ενός αυτοκινήτου, υπεύθυνο για την μεταφορά της ροπής από τον κινητήρα στο οδόστρωμα, αποτελείται από περιστρεφόμενες μάζες κατασκευασμένες κυρίως από χάλυβα και, για λόγους οδηγικής συμπεριφοράς, θα πρέπει απαραίτητα να χαρακτηρίζεται από υψηλή δυσκαμψία. Μέρος των ταλαντωτικών φαινομένων που προβληματίζουν την κατασκευή του οχήματος είναι και οι στρεπτικές ταλαντώσεις που κάνουν την εμφάνισή τους στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, προερχόμενες είτε από την ίδια την λειτουργία του κινητήρα είτε λόγω αζυγοσταθμιών των περιστρεφόμενων στοιχείων είτε από τις ιδιαιτερότητες του οδοστρώματος. Καθώς οι συνηθισμένες προσεγγίσεις για την απόσβεση των ταλαντώσεων προβλέπουν την χρήση βισκοελαστικών υλικών, η χαμηλή δυσκαμψία που τα χαρακτηρίζει τα καθιστά ακατάλληλα για ένα τέτοιο σύστημα. Ο συνδυασμός υψηλής δυσκαμψίας και υψηλού συντελεστή απόσβεσης είναι ένα χαρακτηριστικό άκρως επιθυμητό, το οποίο όμως δεν συναντάται στα διαδεδομένα τεχνικά υλικά που έχει στην διάθεσή του ο Μηχανικός ανοίγοντας έτσι ένα νέο πεδίο έρευνας και ανάπτυξης το οποίο ακόμη δεν έχει προσφέρει ώριμα ευρήματα. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον σχεδιασμό μίας έξυπνης διάταξης η οποία θα παρουσιάζει υψηλό συντελεστή απόσβεσης στρεπτικών ταλαντώσεων συνδυαζόμενο με την επιθυμητή δυσκαμψία, καθιστώντας την κατάλληλη να συμπεριληφθεί ως σύνδεσμος στο σύστημα μετάδοσης κίνησης επιβατηγού αυτοκινήτου. Κεντρική ιδέα για τον σχεδιασμό του συνδέσμου είναι η εφαρμογή στοιχείου αρνητικής δυσκαμψίας, το οποίο συνεργαζόμενο με ελαστικά στοιχεία και στοιχείο διάχυσης ενέργειας, μπορεί να προσφέρει την ζητούμενη συμπεριφορά υπερ-απόσβεσης. Μέσα από την δυναμική ανάλυση του συνδέσμου μπορούν να προσδιοριστούν τα βέλτιστα χαρακτηριστικά των στοιχείων που τον απαρτίζουν και στην συνέχεια παρουσιάζεται η πρόταση υλοποίησής του.