Μελέτη των υλικών των παράκτιων, υπεράκτιων και πλωτών κατασκευών - Τσουλάκος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνειο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των υλικών που χρησιμοποιούνται στις παράκτιες, υπεράκτιες και πλωτές κατασκευές. Αρχικά, παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή και περιγραφή των παράκτιων, υπεράκτιων και πλωτών κατασκευών. Στη συνέχεια, αναλύονται τα υλικά κατασκευής από τα οποία συνήθως αποτελούνται αυτές οι ιδιαίτερες κατασκευές και αναφέρονται οι παράγοντες που επιδρούν άμεσα στις ιδιότητές τους όπως π.χ. η αντοχή τους. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη συμπεριφορά που παρουσιάζουν τόσο τα μεταλλικά υλικά όσο και τα σύνθετα υλικά, καθώς επίσης και στο πώς επηρεάζεται από το περιβάλλον το σκυρόδεμα των παράκτιων κατασκευών που είναι και το κύριο υλικό κατασκευής τους. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη σωστή επιλογή των υλικών και στο πώς αυτά συνδυάζονται κατάλληλα ωστέ να έχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα στην ποιότητα της κατασκευής. Επιπλέον, αναφέρονται μερικά στοιχεία για τις συγκολλήσεις αυτών των κατασκευών και πώς αυτές είναι δυνατό να οδηγηθούν σε αστοχία. Η αστοχία που μπορεί να προκληθεί στις παράκτιες, υπεράκτιες και πλωτές κατασκευές θα αναλυθεί και εκτενέστερα αφού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα για συζήτηση λόγω των διαφόρων φορτίσεων (κυμάτων, ρευμάτων, κλ.π.) και των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον όπου βρίσκονται. Η διάβρωση που υφίστανται αυτά τα υλικά λόγω του περιβάλλοντος με το οποίο έρχονται σε επαφή αποτελεί το τελευταίο μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Επιπρόσθετα σε αυτό, παρουσιάζονται οι μέθοδοι προστασίας των κατασκευών αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής. Τέλος, εξήχθησαν συμπεράσματα λαμβάνοντας υπόψιν την παρούσα κατάσταση που βρίσκονται οι μελέτες των υλικών που χρησιμοποιούνται στις παράκτιες, υπεράκτιες και πλωτές κατασκευές.