Γεωθερμικά Πεδία στην Ελλάδα Προκαταρκτική Γεωθερμική Έρευνα Περιοχής Αλμυρού - Βακράς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση σε επίπεδο προκαταρκτικής έρευνας, του πιθανού γεωθερμικού δυναμικού της υδρολογικής λεκάνης του Αλμυρού Βόλου. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται περιγραφή των χαρακτηριστικών της γεωθερμικής ενέργειας. Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η προέλευση της γεωθερμικής ενέργειας, οι μορφές ρευστών οι οποίες μπορούν να τη μεταφέρουν, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την γεωθερμική ενέργεια, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το στάδιο της έρευνας, την κατασκευή των εγκαταστάσεων αξιοποίησης, είτε τελικά με τη λειτουργία αυτής της εγκατάστασης για την εκμετάλλευσή της. Παρουσιάζονται επίσης, τρόποι αποφυγής και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών αυτών επιπτώσεων. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με το γεωθερμικό δυναμικό στον ελληνικό χώρο, το οποίο είναι πολύ πλούσιο καθώς σε όλη την έκταση της χώρας συναντώνται πεδία χαμηλής ενθαλπίας.Στην παρούσα διατριβή γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις περιπτώσεις των νήσων της Μήλου και της Νισύρου, όπου παρουσιάζεται έντονη γεωθερμική ανωμαλία με πεδία πολύ υψηλής ενθαλπίας και παροχής. Στο κεφάλαιο 4 γίνεται αναφορά στην αβαθή γεωθερμία και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον γεωθερμικό εναλλάκτη, γνωστό και ως γεωθερμική αντλία θερμότητας. Παρουσιάζεται σε αυτό το κεφάλαιο επίσης η αρχή λειτουργίας του πασάλλου θεμελίωσης ως γεωεναλλάκτη. Γίνεται τέλος περιγραφή της εγκατάστασης αξιοποίησης της αβαθούς γεωθερμίας αλλά και του γεωθερμικού πεδίου στα κτήρια Μεταλλειολόγων- Ηλεκτρολόγων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας περιγράφεται η διαδικασία συγκέντρωσης και ανάλυσης των στοιχείων που απαιτούνται για τη κατανόηση και ερμηνεία του μηχανισμού της περιοχής μελέτης και γίνεται προσπάθεια να σχηματιστεί μια εικόνα όσο πιο κοντινή στην πραγματικότητα γίνεται αναφορικά με το πιθάνο γεωθερμικό πεδίο στην λεκάνη. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των σταδίων και των μεθόδων έρευνας στα πλαίσια της γεωθερμικής ενέργειας. Στο κεφάλαιο 6 γίνεται αναλυτική περιγραφή των γεωλογικών, κλιματολογικών, υδρολογικών, και τεκτονικών χαρακτηριστικών της λεκάνης του Αλμυρού. Στο κεφάλαιο 7 παρουσιάζονται τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και που αφορούν στοιχεία και αναλύσεις που προέρχονται από δειγματοληψίες υπαίθρου. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία του προηγούμενου κεφαλαίου επιχειρείται να γίνει μια ανάλυση της εικόνας της περιοχής υπό το πρίσμα μιας πιθανής γεωθερμικής ανωμαλίας και να περιγραφεί ο μηχανισμός με τον οποίο αυτή μπορεί να εκδηλώνεται στην περιοχή. Τέλος πραγματοποιείται εποπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων από την προκαταρκτική αυτή αξιολόγηση της εικόνας της περιοχής μελέτης και γίνονται προτάσεις για την αποτελεματική εστίαση μιας πιο συστηματικής έρευνας στο πιθανό γεωθερμικό πεδίο στον Αλμυρό Βόλου.