Πλαίσιο στοχαστικής προσομοίωσης για την εκτίμηση χαρακτηριστικών υδρολογικών και ενεργειακών μεγεθών - Ντούξη, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Η βελτιστοποίηση ως προς την υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα των εισροών, της αβεβαιότητας ως προς τις τιμές των παραμέτρων και της μη γραμμικής δυναμικής των υδροσυστημάτων. Ωστόσο η συνεχής μείωση των διαθέσιμων πόρων και η πίεση για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτούν τη διερεύνηση και εμβάθυνση του πεδίου της υδροηλεκτρικής παραγωγής. Οι παλαιότερες προσεγγίσεις βελτιστοποίησης ήταν περιορισμένες σε απλές τοπολογίες και κανόνες εύρεσης, πλέον όμως αναπτύσσεται η προσέγγιση της βελτιστοποίησης-προσομοίωσης λειτουργίας ταμιευτήρα συνδυαστικά.