Μεθοδολογίες σχέσεων απόσβεσης εδαφικής κίνησης-Εφαρμογή στην περιοχή της Σπάρτης - Μαστροδήμου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη σχέσεων πρόβλεψης της εδαφικής κίνησης που προκαλείται κατά την εκδήλωση του σεισμικού γεγονότος. Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν τα μοντέλα πρόβλεψης της εδαφικής κίνησης που αναπτύχθηκαν από πέντε ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ‘Σχέσεις Απόσβεσης Νέας Γενεάς’. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στην Καλιφόρνια με σκοπό την εφαρμογή των σχέσεων στις δυτικές πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε παρόμοια ενεργά τεκτονικά περιβάλλοντα παγκοσμίως. Μελετώνται οι επιφανειακοί σεισμοί που πραγματοποιούνται στο φλοιό της γης και προβλέπεται η απόσβεση της εδαφικής κίνησης με τη μετάβαση των σεισμικών κυμάτων από το σημείο διάρρηξης του ρήγματος ως την εξεταζόμενη θέση. Το Ελληνικό τεκτονικό περιβάλλον ομοιάζει αρκετά με το Αμερικανικό κι όπως έχει διαπιστωθεί κι από τους συντάκτες των μοντέλων, οι σχέσεις δύνανται να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Μέσω των σχέσεων απόσβεσης της εδαφικής κίνησης γίνεται έμμεση εκτίμηση των σεισμικών φορτίων που αναμένεται να υποστούν οι κατασκευές για συγκεκριμένο σεισμικό σενάριο. Εξέχουσα σημασία όμως έχει κι η πρόβλεψη της απόκρισης των κατασκευών έναντι του σεισμικού γεγονότος. Η πρόβλεψη αυτή επιτυγχάνεται μέσω της αποτίμησης της σεισμικής συμπεριφοράς υφιστάμενων κατασκευών. Το φάσμα απαίτησης και το φάσμα ικανότητας μιας κατασκευής απαιτούνται για την υλοποίηση της αποτίμησης. Στο αιτιοκρατικό μοντέλο των Luco et al και στο μηχανικό μοντέλο των Lagomarsino και Giovinazzi, τα οποία επιλέχθηκαν να μελετηθούν στην εργασία αυτή, εμπεριέχονται σχέσεις υπολογισμού του φάσματος απαίτησης κι ικανότητας αντίστοιχα. Οι μεθοδολογίες που προαναφέρθηκαν, εφαρμόστηκαν με σκοπό την πραγματοποίηση της μελέτης σεισμικής διακινδύνευσης για την πόλη της Σπάρτης. Στην περιοχή αυτή εντοπίζεται ενεργό ρήγμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει, στο εγγύς μέλλον, ισχυρό επιφανειακό σεισμό. Η αποτίμηση των κατασκευών για το συγκεκριμένο σεισμικό σενάριο είχε ως αποτέλεσμα την πρόβλεψη εκτεταμένων βλαβών σε διαφόρους τύπους κατασκευών. Η αναθεώρηση του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού κι η διεξαγωγή αντισεισμικών μελετών για την αποτίμηση και ενίσχυση δημοσίων κτιρίων αποτελούν ορισμένες προτάσεις για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή αυτή.