Βάση δεδομένων ζωνών σκαφών αναψυχής σε υφιστάμενους λιμένες - Μάντζιος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται να καταγραφούν τα στοιχεία των κύριων λιμένων στην Ελλάδα με δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε βάση δεδομένων και έπειτα από ανάλυση να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου αυτού. Καταγράφονται ιστορικά στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη του γιώτινγκ σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο, όπως επίσης παρουσιάζονται οι βασικές κατηγορίες σκαφών αναψυχής και τέλος, αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και παρουσιάζονται οι χωροθετημένες και εν λειτουργία μαρίνες εντός των λιμένων αυτών. Στη συνέχεια αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας, παρουσιάζεται με σαφήνεια το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν οι διοικήσεις των λιμένων, παρουσιάζονται αναλυτικά οι λιμένες που έχουν αυτή τη δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής ανά περιφέρεια και δίνονται κάποια βασικά στοιχεία τους. Έπειτα, παρουσιάζεται η βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία όπως καταγράφηκαν από την μελέτη που προηγήθηκε. Ακολουθεί στατιστική ανάλυση των στοιχείων και ανάλυση S.W.O.T. όπου καταγράφονται τα δυνατά και αδύναμα σημεία καθώς και οι ευκαιρίες όπως και οι απειλές για την ανάπτυξη του γιώτινγκ στην Ελλάδα. Τέλος, γίνεται αποτίμηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την παρούσα εργασία.