Κριτική ανάλυση του ΑΕΠ και ανάπτυξη καινοτόμου υγειοκεντρικού δείκτη ευημερίας - Πετράκης, Αριστοτέλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η μέτρηση της ευημερίας αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό και απαιτητικό ζήτημα το οποίο απασχολεί οικονομολόγους, πολιτικούς αναλυτές και κοινωνιολόγους. Πιστεύεται ευρέως πλέον πως η οικονομική ευμάρεια, η οποία συνήθως μετριέται βάση του εισοδήματος, δεν πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό δείκτη ευημερίας διοτί αγνοεί παντελώς άλλα γνωρίσματα της ευημερίας, όπως είναι η παιδεία ή η υγεία. Η παρούσα διπλωματική καταπιάνεται σε πρώτο επίπεδο με την ανάλυση του τι είναι δείκτης και την διερεύνηση της έννοιας της ευημερίας μέσω μιας βιβλιογραφικής αναζήτησης σε οικονομικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά κείμενα. Σε δεύτερο επίπεδο ασχολείται με την παρουσίαση του επικρατέστερου και πιο διαδεδομένου δείκτη ευημερίας, το ΑΕΠ. Πραγματοποιείται μια μελέτη και παρουσίαση του ΑΕΠ σαν δείκτη ευημερίας και επισημαίνονται οι κριτικές που δέχεται καθώς και τα δεδομένα που δεν λαμβάνει υπόψιν. Σε τρίτο επίπεδο γίνεται μια αναφορά σε υπάρχοντες δείκτες ευημερίας που έχουν σαν βασικούς πυλώνες, τομείς και δεδομένα που δεν υπολογίζει το ΑΕΠ. Ο κοινός πυλώνας των δεικτών αυτών είναι η υγεία, η οποία προσμετράται με διαφορετικό τρόπο στον κάθε δείκτη. Στη συνέχεια αναφέρονται γνωρίσματα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας και επισημαίνεται η στενή σχέση της υγείας με την ευημερία. Τέλος πραγματοποιείται o σχεδιασμός, υλοποίηση και υπολογισμός του Δείκτη ευημερίας F-Zin λαμβάνωντας υπόψιν πυλώνες κύριως από τον τομέα της υγείας. Γίνεται σύγκριση για το επίπεδο ευημερίας βάση του Δείκτη F-Zin για τις χώρες: Eλλάδα, Γερμανία, Νορβηγία, Κύπρο, Πορτογαλία καθώς και σύγκριση με το ΑΕΠ.