Προσομοιώση προτύπων εξάπλωσης αστικών περιοχών με χρήση μεθόδων υπολογιστικής νοημοσύνης: συνδιαστική εφαρμογή του μοντέλου Sleuth για την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση της Λαυρεωτικής - Καλλιώρα, Βάγια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα εργασία, μελετάται διαχρονικά το φαινόμενο της αστικής διάχυσης, ένα φαινόμενο που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τάσης που παρουσιάζει. Η μοντελοποίηση των αλλαγών της αστικής κάλυψης μέσα από τη χρήση αστικών μοντέλων, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στη διαδικασία ανάλυσης και πρόγνωσης των δυναμικών αστικής επέκτασης. Έτσι, μέσα από τη χρήση του μοντέλου SLEUTH, που στηρίζεται στη θεωρία των Κυψελοειδών Αυτόματων (ΚΑ), και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.), μοντελοποιήθηκε η αστική ανάπτυξη με τελικό στόχο την εκτίμηση των μελλοντικών τάσεων εξάπλωσης των αστικών περιοχών. Ταυτόχρονα, διερευνήθηκε η δυνατότητα του μοντέλου να λειτουργήσει σωστά σε διαφορετικών χαρακτηριστικών αστικές περιοχές και τελικά να προσεγγίσει για κάθε μία από αυτές την μελλοντική εικόνα. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής και πιο συγκεκριμένα οι Καλλικρατικοί δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, οι οποίοι βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Για τη συγκεκριμένη περιοχή διερευνήθηκε το φαινόμενο της αστικής εξάπλωσης χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα για τα έτη 1987, 1995, 2003 και 2015 και τελικά πραγματοποιήθηκε πρόβλεψη του φαινομένου για μία περίοδο 25 ετών, δηλαδή έως το έτος 2040. Μέσα από την εφαρμογή, φάνηκε ότι το μοντέλο μπορεί να προσεγγίσει την ίδια περιοχή έρευνας είτε συγκεντρωτικά είτε από διαφορετικές σκοπιές ανάλογα με το σκοπό της μελέτης, εξίσου καλά. Ακόμη, αποδείχθηκε ότι η συμβολή των Γ.Σ.Π. σε όλα τα στάδια της εφαρμογής του μοντέλου, από την προετοιμασία των δεδομένων εισαγωγής έως και την επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων εξόδου, είναι απαραίτητη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας μοντελοποίησης με τη χρήση αστικών μοντέλων ΚΑ.