Αρχές λειτουργίας και μελέτη μετασχηματιστή Τέσλα - Παχιαδάκης, Κριτόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μια βιβλιογραφική αναφορά στη θεωρητική μελέτη του μετασχηματιστή Τέσλα με έμφαση στις κλασσικές εργασίες των Finkelstein, Goldberg και Shuchatowitz (1966) και Phung, Blackburn, Sheehy και James (1991) σχετικά με τη βελτιστοποίηση των παραμέτρων όπως και να γίνει μια προσπάθεια κατασκευής του πηνίου. Αφού γίνει μια σύντομη αναφορά στη βιογραφία του Νίκολα Τέσλα στην εισαγωγή, όπου δίδεται έμφαση στις εφαρμογές από τις εφευρέσεις του, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται τα μέρη του πηνίου και τα πεδία εφαρμογών του. Στη συνέχεια στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια επεξήγηση της λειτουργίας των μαγνητικών πεδίων καθώς και του νόμου του Faraday. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται έννοιες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του μετασχηματιστή. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αρχή λειτουργίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναπαράγονται, σε ορισμένα σημεία με δικό μας τρόπο, παλαιότερα αποτελέσματα και ειδικά στη παράγραφο 5.5 παρουσιάζουμε μια μέθοδο που μεγιστοποιεί τη τάση με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι οι Phung et al. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια παραλλαγή του πηνίου καθώς και η κατασκευή αυτής.