Μελέτη υπόγειων νερών και εδαφών περιοχής Σκάλας Λακωνίας - Καραπλή, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η διερεύνηση της ποιοτικής κατάστασης των υπόγειων νερών και των εδαφών στην περιοχή Σκάλας, Λακωνίας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του κάτω ρου του ποταμού Ευρώτα. Μέσω της βιβλιογραφικής επισκόπησης αλλά και των δειγματοληψιών, των χημικών αναλύσεων και την επεξεργασία των υδατικών και εδαφικών δειγμάτων, δόθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Αρχικά, στα δύο πρώτα κεφάλαια της εργασίας δίνονται βιβλιογραφικά στοιχεία περί της ποιότητας υδατικών και εδαφικών πόρων. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται μια πλήρη περιγραφή καταρχάς της ευρύτερης λεκάνης του ποταμού Ευρώτα και έπειτα του πεδίου της Σκάλας. Συγκεκριμένα, δίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, που αποτελεί την δελταϊκή περιοχή του ποταμού Ευρώτα, όπως, η γεωλογία, η γεωμορφολογία και η υδρογεωλογία. Στο κεφάλαιο 4 παραθέτονται στοιχεία ποιότητας των υδατικών συστημάτων και των εδαφών της περιοχής μελέτης, από παλαιότερες μελέτες. Συγκεκριμένα, οι μελέτες είναι της γερμανικής εταιρείας υδάτων GWE (1972), δύο εδαφολογικές μελέτες του 1967 και του 1981 και αρχεία μετρήσεων από το 1986 έως και το 2012 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τέλος, στο κεφάλαιο 5 περιλαμβάνεται το ερευνητικό κομμάτι της παρούσας εργασίας, καθώς παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, τα στοιχεία επεξεργασίας τους και η αξιολόγηση τους.