Επίδοση τεχνικών μετάδοσης και ανάθεσης ραδιοπόρων σε ευρυζωνικά δίκτυα τέταρτης γενιάς - Δρόσος, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη αλγορίθμων απόδοσης πόρων σε κυψελωτό δίκτυο 4ης γενιάς, το οποίο χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική Πολλαπλής Ει- σόδου Πολλαπλής Εξόδου (MIMO) στους πομποδέκτες και σχήμα πολλαπλής πρόσβασης Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) στο φυσικό στρώμα. Ο συν- δυασμός των τεχνικών MIMO και OFDMA έχει γίνει η κυρίαρχη διεπαφή αέρος για τα σύγ- χρονα 4G δίκτυα, καθώς συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα των δύο μεθόδων. Συγκεκριμένα, την αξιοποίηση από τα MIMO συστήματα της πολυδιαδρομικής διάδοσης προς αύξηση της αξιοπιστίας και της χωρητικότητας της ζεύξης, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση από την OFDMA των επιλεκτικών διαλείψεων και της διασυμβολικής παρεμβολής. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναδρομή στην ιστορία των ασυρμάτων συστημάτων επικοι- νωνιών και για τις διάφορες γενιές, από την 0G μέχρι την μελλοντική 5G, δίνονται οι βασικές αρχές τους. Στο δεύτερο αναλύονται τα δυσμενή φαινόμενα που επιδρούν σε ένα σήμα κατά την διάδοσή του στον ραδιοδίαυλο, ενώ στο τρίτο αναφέρονται τα κύρια είδη διαμόρφωσης και πολλαπλής πρόσβασης, με ειδικό βάρος σε OFDM και OFDMA. Ακολούθως, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η λειτουργία των MIMO τεχνικών και τα οφέλη τους στην απόδοση του δικτύου. Στο πέμπτο κεφάλαιο, περιγράφεται η υπολογιστική υλοποίηση ενός κυψελωτού συστήμα- τος MIMO-OFDMA, το οποίο αποτελεί την βάση για την διεξαγωγή των προσομοιώσεων. Οι προσομοιώσεις αυτές πραγματοποιούνται για διάφορες τιμές των παραμέτρων του υπολο- γιστικού μοντέλου. Οι αλγόριθμοι εκχώρησης καναλιών και επιλογής κεραιών μετάδοσης διαφέρουν ως προς τη γνώση των συνθηκών του διαύλου διάδοσης και την πολυπλοκότη- τα. Στο τελευταίο κεφάλαιο, παραθέτονται σε μορφή διαγραμμάτων τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων και σχολιάζονται οι διαφορές τους.