Ακουστική μελέτη αρχαίου θεάτρου Άργους - Κουκούτας, Μιχαήλ-Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η ψυχαγωγία κατείχε ιδιαίτερα σημαντική θέση στην Αρχαία Eλληνική κοινωνία και ζωή. Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη είχε το δικό της ανοιχτό θέατρο , στο οποίο αρχικά γίνονταν αγώνες και με την πάροδο των χρόνων κυρίως παραστάσεις. Μέχρι και σήμερα τα αρχαία θέατρα αποτελούν κέντρα πολιτισμού, με χιλιάδες επισκέπτες να τα κατακλύζουν είτε για να παρακολουθήσουν κάποιο δρώμενο, είτε για να θαυμάσουν την σπουδαία αρχιτεκτονική τους. Εκτός από την αρχιτεκτονική, τα αρχαία θέατρα είναι ξακουστά για την εξαιρετική ακουστική τους, που επιτρέπει στον θεατή να ακούει καθαρά σε όποιο σχεδόν μέρος του θεάτρου και να επιλέξει να καθίσει. Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι ακουστικές ιδιότητες του αρχαίου θεάτρου του Άργους. Αρχικά έγιναν κάποιες επιτόπιες μετρήσεις , οι οποίες επεξεργάστηκαν ύστερα με τα λογισμικά Dirac και Matlab, για να εξαχθούν δείκτες που αφορούν τη φασματική συμπεριφορά, το χρόνο αντήχησης και κάποιες παραμέτρους καταληπτότητας της ομιλίας. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε το ηλεκτρονικό μοντέλο του θεάτρου και έγιναν προσομοιώσεις στο λογισμικό EASE με σκοπό να διαπιστώσουμε εαν ταυτίζονται με τις επιτόπιες μετρήσεις και ως εκ τούτου κατά πόσο μπορούμε να μοντελοποιήσουμε ψηφιακά την ακουστική ενός αρχαίου θεάτρου.