Ηλιακός φούρνος - Δημητροκάλλης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Η ανάγκη μαγειρέματος για τη θρέψη είναι θεμελιώδους σημασίας σχεδόν για κάθε κοινωνία και απαιτεί την κατανάλωση ενέργειας σε οποιαδήποτε μορφή. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, χωρίς τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τα περισσότερα άλλα καύσιμα. Υπάρχει μία ευρεία ποικιλία συσκευών που σχεδιάζονται για να αιχμαλωτίζουν την ενέργεια του ήλιου και την αξιοποιούν για το μαγείρεμα των τροφίμων. Δυστυχώς, οι συσκευές αυτές είναι συχνά δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενός προτύπου δοκιμής ικανού να ομαλοποιήσει τα αυστηρά στοιχεία των μετρήσεων με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τόπο και την εποχή του έτους. Στην έρευνα αυτή, θα μελετηθούν τα διάφορα είδη ηλιακών φούρνων αφού πρώτα γίνει αναφορά σε βασικές έννοιες και αρχές της θερμότητας. Θα περιγραφεί ο σχεδιασμός και ο τρόπος λειτουργίας τους και θα γίνει αναφορά στα υπάρχοντα πρότυπα και στις αδυναμίες που παρουσιάζουν. Θα αναπτυχθούν οι ικανότητες των ηλιακών φούρνων και η ασφάλεια που παρέχουν. Τέλος θα γίνει αναφορά στην επίδραση των ηλιακών φούρνων στη ζωή των ανθρώπων.