Συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα: ηλιακοί πύργοι ισχύος - Κοτοφώλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τα Συστήματα Ηλιακών Πύργων Ισχύος, τη λειτουργία και τις προοπτικές εξέλιξης τους. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της εργασίας, υλοποιήθηκε προγραμματιστικά ένας αλγόριθμος προσανατολισμού των ηλιοστατών του συστήματος, ο οποίος και παρουσιάζεται αναλυτικά. Στην αρχή της εργασίας, γίνεται εκτενής αναφορά στην ηλιακή ακτινοβολία και τη δυναμική της, ως πηγή καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας. Ακόμα, αναλύονται η λειτουργία και οι διάφορες τεχνολογίες των Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων. Στη συνέχεια, αναλύονται τα Συστήματα Ηλιακών Πύργων Ισχύος, η τεχνολογία που χρησιμοποιούν και τα πλεονεκτήματα τους έναντι άλλων τεχνολογιών. Επίσης, παρουσιάζονται οι προοπτικές εξέλιξης τους, τόσο από τεχνική σκοπιά, όσο και στα πλαίσια της διεθνούς ενεργειακής αγοράς. Η αποτελεσματική λειτουργία των Συστημάτων Ηλιακών Πύργων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο του πεδίου των ηλιοστατών και την όσο το δυνατόν ακριβέστερη στόχευση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέκτη του συστήματος, στην κορυφή του πύργου. Γι' αυτό το λόγο, η παρούσα εργασία παρουσιάζει έναν σχετικά απ΄λό μαθηματικό αλγόριθμο προσανατολισμού του ηλιοστάτη. Επίσης, στο πρόγραμμαπου υλοποιήθηκε εισήχθησαν κάποια δεδομένα της θέσης του Ήλιου για συγκεκριμένες μέρες του χρόνου. Στην εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα αυτής της προσομοίωσης. Τέλος, γίνεται αναφορά σε κάποια παραδείγματα πειραματικών και εμπορικών εφαρμογών συστημάτων Ηλιακών Πύργων Ισχύος.