Διερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης 3D κτηματολογικών δεδομένων με τεχνολογία ΒΙΜ - Ανδριανέση, Δήμητρα-Ευσταθία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η γη συνιστά από πάντα ένα σημαντικό προνόμιο με ιδιαίτερη αξία για τον άνθρωπο καθώς χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς όπως στη στέγαση, για οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η τεχνολογική ανάπτυξη και αστικοποίηση έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε αύξηση του πληθυσμού, έντονη αξιοποίηση της γης και αύξηση των απαραίτητων αγαθών στις μοντέρνες κοινωνίες. Αποτέλεσμα αυτών αποτελεί η ανάγκη για κατασκευές επάνω και κάτω από την επιφάνεια της γης. Τα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης γης χρησιμοποιούν κυρίως δισδιάστατα (2D) σχέδια για τον ορισμό και διασφάλιση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε πολυόροφα κτήρια. Τα σχέδια αυτά όμως δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη χωρική πολυπλοκότητα των στρωματοποιημένων ιδιοκτησιών που σχετίζονται με τα περίπλοκα πολυεπίπεδα κτήρια. Το Κτηματολόγιο αποτελεί τον πυρήνα κάθε συστήματος διαχείρισης γης παρέχοντας υπόβαθρο και μοναδικό προσδιορισμό κάθε γεωτεμαχίου. Επομένως, προκειμένου να διαχειριστούμε τρισδιάστατους (3D) χώρους, κρίνεται αναγκαία η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης κατάλληλης μεθόδου διαχείρισης 3D κτηματολογικών δεδομένων.Η τεχνολογία ΒΙΜ (Building Information Modeling) συνιστά μία συνεχώς αυξανόμενη και υποσχόμενη ανάπτυξη στον τομέα των κατασκευών η οποία επιτρέπει τη δημιουργία ν-διαστάσεων (nD) εικονικών μοντέλων κάθε εγκατάστασης εμπλέκοντας πολλούς ειδικούς σε όλη τη διάρκεια ζωής της. Η χρήση ΒΙΜ δεδομένων παραγόμενων κατά τη διάρκεια σχεδιασμού και κατασκευής του έργου συμβάλλει στη μείωση χρόνου και χρήματος και ταυτόχρονα στην ακριβή και με ασφάλεια διαχείρισή του, εδραιώνοντας τη βιώσιμη λειτουργία του (6D BIM). Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για εγγραφή και αναπαράσταση πληροφοριών αναφερομένων σε ιδιοκτησίες και όρια, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα των πληροφοριών για τη διαχείριση γης.Η διπλωματική αυτή εργασία εξυπηρετεί την ανάπτυξη μιας διαλειτουργικής πλατφόρμας ενσωμάτωσης 3D κτηματολογικών πληροφοριών σε ΒΙΜ λογισμικό. Για το σκοπό αυτό, γίνεται αναφορά στην πιλοτική εφαρμογή ΒΙΜ σε ένα κτήριο γραφείων, βασιζόμενη σε διαλειτουργικά εργαλεία και μεθόδους με σκοπό να αναδείξει τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας ΒΙΜ για μοντελοποίηση και διαχείριση 3D ιδιοκτησιών.