Study of the MicroMEGAS detector - Μπάρμπα, Αικατερίνη-Αλίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των ανιχνευτών MicroMEGAS, και πιο συγκεκριμένα των Υ-strips των Resistive MicroMEGAS. Στην πορεία αναφέρονται, ως θεωρητικό υπόβαθρο, γενικά χαρακτηριστικά των ανιχνευτών, δομή και λειτουργία ανιχνευτών ιονισμού και κάποιοι σημαντικοί ανιχνευτές. Επίσης, αναφέρονται βασικές διεργασίες με τις οποίες αλληλεπιδρά η ακτινοβολία στο εσωτερικό του ανιχνευτή και μηχανισμοί που λαμβάνουν χώρα κατά τον ιονισμό του αερίου μέσου του ανιχνευτή. Ο ανιχνευτής Micromegas παρουσιάζει όλο και αυξανόμενη χρήση σε πειράματα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που παρουσίασε από κατασκευής του. Μελετώνται θεωρητικά η δομή και η λειτουργία του ανιχνευτή, καθώς και διάφορα είδη του MicroMEGAS, όπως ο Resistive MicroMEGAS. Η πρακτική μελέτη πρόκειται για ανάλυση δεδομένων ενός test beam που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του SPS στο CERN τον Μάιο του 2016, όπου μελετήθηκαν ανιχνευτές τύπου Tmm και ΝTUA_MM. Παρατηρήθηκαν διάφορα χαρακτηριστικά του Micromegas, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην χωρική διακριτική ικανότητα των Y-strips. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του λογισμικού ROOT.