Ανίχνευση μεταβολών από διαχρονικά οπτικά δεδομένα Landsat-8 και απεικονίσεις SAR Sentinel-1A, στην περιοχή του μεταλλείου των Σκουριών - Αθανασοπούλου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2016)
Στην παρούσα εργασία, μελετάται η δυνατότητα ανίχνευσης μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή του μεταλλείου των Σκουριών, Χαλκιδικής, με την εφαρμογή της μεθοδολογίας της Διαφορικής Συμβολομετρίας (DInSAR) σε ζεύγη εικόνων ραντάρ, συνδυαστικά με την εφαρμογή αλγορίθμων ανίχνευσης μεταβολών (change detection) σε οπτικές εικόνες. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δώδεκα SLC εικόνες Sentinel – 1A (S1A), για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2016, οι οποίες επιλύθηκαν σε ζεύγη με κοινή “master” εικόνα, αυτή του Σεπτεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντεκα συμβολογραφημάτων, από τα οποία προέκυψαν χάρτες κατακόρυφων μετακινήσεων για την περιοχή μελέτης. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν πέντε αλγόριθμοι ανίχνευσης μεταβολών σε ζεύγη εικόνων Landsat-8 (L8), σε χρονικά διαστήματα αντίστοιχα των ζευγών των εικόνων S1A, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυαδικών εικόνων μεταβολών, μετά την εφαρμογή κατάλληλων τιμών κατωφλίωσης σε αυτές, που προέκυψαν από μια διαδικασία αξιολόγησης της ακρίβειας, για καθένα αλγόριθμο που εξετάστηκε. Τα αποτελέσματα που μελετήθηκαν για κάθε κριτήριο την ύπαρξη μεταβολών στο χώρο μεθοδολογιών. προέκυψαν από την επεξεργασία των δύο σετ δεδομένων, S1A και L8, χρονική περίοδο που εξετάστηκε, για κάποιες υποπεριοχές μελέτης, με κατακόρυφης μετακίνησης, την ανίχνευση εποχικών μεταβολών και του μεταλλείου και έγινε η παράθεση των τελικών προϊόντων των δύο Από τη συγκριτική παράθεση των αποτελεσμάτων των δύο μεθοδολογιών, δηλαδή των χαρτών μετακίνησης από τα ζεύγη SLC εικόνων S1A και των δυαδικών εικόνων των μεταβολών από τα ζεύγη εικόνων L8, έγινε κατανοητό ότι η εφαρμογή της μεθοδολογίας της Διαφορικής Συμβολομετρίας στην περιοχή του μεταλλείου των Σκουριών, για τα ζεύγη εικόνων που επιλύθηκαν, δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν και παρουσίασε αποτελέσματα, αμφίβολης αξιοπιστίας, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των αλγορίθμων ανίχνευσης μεταβολών που κρίθηκαν αντιπροσωπευτικά των μεταβολών, τόσο των εποχικών όσο και αυτών που οφείλονται στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Παρ' όλα αυτά εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Διαφορικής Συμβολομετρίας σε εδάφη με έντονο ανάγλυφο, που παρουσιάζουν εποχικές μεταβολές και σταδιακές παραμορφώσεις, όπως στο μεταλλείο των Σκουριών.