Σύγκριση μεθόδων βελτιστοποίησης συστήματος ανάρτησης και ελαστικών επισώτρων φορτηγού οχήματος - Χριστοδούλου, Δημήτριος-Αγαμέμνων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Δυναμικής και Κατασκευών, 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η βελτιστοποίηση του μη γραμμικού συστήματος της ανάρτησης ενός βαρέος οχήματος, με σκοπό την βελτίωση συγκεκριμένων διαστάσεων της δυναμικής του συμπεριφοράς, όπως η άνεση των οδηγού και το κράτημα του οχήματος. Διάφορες μέθοδοι βελτιστοποίησης υλοποιήθηκαν έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τους στόχους του προβλήματος της βελτιστοποίησης υιοθετήθηκαν, τόσο μονοκριτηριακές όσο και πολυκριτηριακές. Ένα μοντέλο Bicycle Car χρησιμοποιήθηκε για τις προσομοιώσεις αλλά και στο πρόβλημα βελτιστοποίησης. Ως διεγέρσεις χρησιμοποιήθηκαν 2 είδη εγκαρσίων εμποδίων και ένα τυχαίο προφίλ δρόμου, το οποίο υλοποιήθηκε με βάση την οδηγία ISO 8608. Τα αποτελέσματα της εργασίας συγκρίθηκαν τόσο ως προς τις διάφορες μεθόδους βελτιστοποίησης όσο και ως προς σημαντικά μεγέθη της δυναμικής συμπεριφοράς του οχήματος.