Το επιστημονικό έργο του Fritz Haber με έμφαση στις οικονομικές και τεχνολογικές επιπτώσεις της διεργασίας Haber-Bosch - Ιωαννίδης, Γρηγόριος-Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Σ' αυτή την εργασία, σκοπός είναι ν' αναδειχθούν διάφορες πτυχές των τεχνολογικών και ιστορικών εξελίξεων των αρχών του 20 αιώνα, υπό το πρίσμα της ιστορία και του επιστημονικού έργου της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Fritz Haber. Κεντρικό σημείο αυτής της αλυσίδας γεγονότων είναι η πιο σημαντική ίσως επιστημονική συνεισφορά του, η διαδικασία παραγωγής της αμμωνίας Haber-Bosch. Στη βιβλιογραφία, οι περισσότερες αναφορές στη διεργασία αυτή και στο ρόλο της είναι κατακερματισμένες, συνεπώς δεν αναδεικνύονται σωστά ούτε οι άμεσες ούτε οι έμμεσες τεχνολογικές, οικονομικές και γεωπολιτικές της επιπτώσεις. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις δε δίνεται εξήγηση για το τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόστρωμα που ήταν απαραίτητο για να γίνει εφικτή η πραγματοποίηση της παραγωγής της αμμωνίας, μέσω αυτής της μεθόδου. Γι' αυτό το σκοπό, σ' αυτήν την εργασία επιστρατεύονται και κάποιες θεωρητικές ιδέες οικονομολόγων όπως των Karl Marx και Joseph Schumpeter, καθώς και ιστορικά στοιχεά της περιόδου της βιομηχανικής επανάστασης και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να ενταχθούν όλες αυτές οι σκόρπιες πληροφορίες σε ένα ενιαίο αφήγημα.