Μετατροπή εργαλειομηχανής σε μονάδα συγκόλλησης FSW (συγκόλληση δια τριβής με ανάδευση) και εργαστηριακές δοκιμές σε ελάσματα 5083-Η111 - Αναστασίου, Αργύριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών. Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας, 2016)
Η FSW αποτελει εξέλιξη των μεθόδων συγκόλλησης δια τριβής καθώς εισάγει τη λειτουργία της ανάδευσης του πλαστικοποιημένου υλικού με κατάλληλο περιστρεφόμενο και μη καταναλισκόμενο εργαλείο συγκόλλησης.Στα πλαίσια της παρούσας πραγματοποιήθηκε η κατασκευή μίας τέτοιας μηχανής συγκόλλησης με τη λογική της μετατροπής μίας υφιστάμενης εργαλειομηχανής σε μονάδα γραμμικής συγκόλλησης.Μετά από θεωρητική προσέγγιση και ανασκόπηση δημοσιευμένων εργαστηριακών δοκιμών με σκοπό τον καθορισμό των απαιτούμενων τεχνικών χαρακτηριστικών της μηχανής , ακολούθησε έρευνα αγοράς , προμήθεια και κατασκευή της μηχανής. Επίσης έγιναν εργαστηριακές δοκιμές σε ελάσματα αλουμινίου 5083 Η111.