Πρότυπη διαδικτυακή εφαρμογή ανάκτησης πληροφοριών μέσω κοινωνικών δικτύων για τη χωροχρονική ανάλυση κυκλοφοριακών δεδομένων αστικών περιοχών σε περιβάλλον GIS - Χανιωτάκης, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Στην παρούσα εργασία προτείνεται η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων ως εναλλακτική πηγή χωρικών δεδομένων πραγματικού χρόνου που σχετίζονται με την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αναπτύσσεται επιχειρηματολογία για το πόσο χρήσιμες είναι οι πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα για την λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος τόσο για την επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, όσο και για εκ των υστέρων ανάλυση. Παρουσιάζεται διαδικτυακή εφαρμογή η οποία αφενός, συλλέγει μηνύματα από το κοινωνικό δίκτυο Twitter που αναφέρονται σε περιστατικά συμφόρησης και αφετέρου τα αποτυπώνει σε διαδικτυακό χάρτη, σε ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της εργασίας. Η εφαρμογή που αναπτύχτηκε πιστεύεται ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης των πολιτών για την κίνηση στους δρόμους, παράμετρος βασική για την επίλυση του προβλήματος. Εκτός από την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο τα μηνύματα αποθηκεύονταν σε βάση δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση με σκοπό την ανάδειξη χωρικών και χρονικών παραμέτρων της συμφόρησης. Εντός περιόδου 70 ημερών ανακτήθηκαν 130.000 μηνύματα τα οποία προέρχονταν από την χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και στα οποία διενεργήθηκαν διαφόρων ειδών χωροχρονικές αναλύσεις σε περιβάλλον GIS. Τέλος, τα αποτελέσματα των αναλύσεων συγκρίνονται με επίσημα δεδομένα για να αναδειχθεί η αξιοπιστία τους και κατά επέκταση η καταλληλότητα των κοινωνικών δικτύων ως έγκυρη πηγή κυκλοφοριακών πληροφοριών.