Αξιολόγηση των επιφανειακών υδάτων των λιμνών Πρεσπών με βάση την οδηγία 2000/60/ΕΚ - Φούφλιας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2016)
Η Οδηγία πλαίσιο 2000/60 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2012 και αποτελεί σημαντική νομοθεσία και δέσμευση των Κρατών – μελών της Ευρωπαικής Ένωσης για τη διατήρηση των υδατικών συστημάτων και προβλέπει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο περιβαλλοντικός στόχος της καλής οικολογικής κατάστασης κάθε υδατικού σώματος. Οι Λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα εκτείνονται στα όρια των χωρών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημορκρατίας της Μακεδονίας (FYROM), της Αλβανίας και της Ελλάδας. Η λεκάνη απορροής των Λιμνών Πρεσπών χαρακτηρίζεται ως υγρότοπος - υδατικό σύστημα με πλούσια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με Διεθνείς και Εθνικές συμβάσεις και αποφάσεις. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση των επιφανειακών υδάτων των Λιμνών πρεσπών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ καθώς και η διερεύνηση πιθανών μέτρων που απαιτείται να ληφθούν με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της περιβαλλοντικής τους κατάστασης. Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας εφαρμόστηκε η μεθοδολογία DPSIR, ώστε να γίνει ανάλυση των Κινητήριων Δυνάμεων και των Πιέσεων που αυτές ασκούν στο υδατικό σύστημα των Λιμνών Πρεσπών, να εκτιμηθεί η Κατάσταση και οι Επιπτώσεις των Λιμνών και τέλος, να παρουσιαστούν οι Αντιδράσεις – μέτρα που πρέπει να ληφθούν.