Πρόβλεψη μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - Κωνσταντινίδης-Γεωργίου, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του προβλήματος της πρόβλεψης ακμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικά, παρουσιάζονται τα βασικά συστατικά ενός κοινωνικού δικτύου και δίνεται ο ορισμός του προβλήματος. Επισημαίνεται η σημαντικότητα του προβλήματος σε ζητήματα της καθημερινότητας και τονίζονται τα προβλήματα που συναντούνται κατά την διαδικασία επίλυσης του. Κατά την διαδικασία επίλυσης μελετούνται γραφοθεωρητικές τεχνικές, αλλά και πιο ευφυείς και περίπλοκες τεχνικές. Οι γραφοθεωρητικές τεχνικές βασίζονται στην μελέτη της δομής του δικτύου και την ομοιότητα μεταξύ των κόμβων. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε τεχνικές που μελετούν τους γειτόνους, τα μονοπάτια και τους τυχαίους περιπάτους μεταξύ δυο κόμβων του δικτύου. Η επίλυση του προβλήματος με ευφυείς τεχνικές, απαιτεί τον ορισμό του αντίστοιχου προβλήματος δυαδικής ταξινόμησης, τον πειραματισμό με τις τιμές των παραμέτρων των διαφόρων ταξινομητών, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία των δειγμάτων εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που προκύπτουν. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η απόδοση πολλών διαφορετικών ταξινομητών. Επίσης, γίνεται λεπτομερής αναφορά στα πειραματικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις γραφοθεωρητικές και τις ευφυείς τεχνικές, όπως και στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η απόδοση των διαφόρων τεχνικών πρόβλεψης. Τονίζεται ο λόγος χρήσης δυο διαφορετικών πειραματικών πρωτοκόλλων και γίνεται μια παρουσίαση της μεθόδου διασταυρούμενης αντεπικύρωσης, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόδοσης όλων των τεχνικών. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας μας με την μορφή γραφικών παραστάσεων και σε μορφή τέτοια ώστε να μπορεί να γίνει γρήγορη και εύκολη σύγκριση μεταξύ των τεχνικών πρόβλεψης. Ακολουθεί η αξιολόγηση των τεχνικών και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων για τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν. Η εργασία ολοκληρώνεται με την αναφορά στα συμπεράσματα που εξάγονται από την μελέτη του προβλήματος και τις μελλοντικές κατευθύνσεις.