Αξιολόγηση του πρωτοκόλλου Ntrip με τη μέθοδο του ακριβούς απόλυτου εντοπισμού - Παπακωνσταντίνου, Μάγδα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η ευρεία χρήση του διαδικτύου τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καταστήσει ικανή την αξιοποίησή του και σε διάφορες GNSS εφαρμογές. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκε το πρωτόκολλο Ntrip (Networked Transport RTCM via Internet Protocol), το οποίο είναι ένας τρόπος μεταφοράς ροών δεδομένων (streams) GNSS μέσω διαδικτύου. Τα δεδομένα μεταφέρονται κωδικοποιημένα στους χρήστες και περιέχουν μετρήσεις, τροχιακά στοιχεία ή διορθώσεις χρονομέτρων. Η μέθοδος PPP (Precise Point Positioning) προϋποθέτει για τον εντοπισμό, τη χρήση ενός μόνο δέκτη GNSS σε συνδυασμό με δορυφορικές διορθώσεις τροχιάς και χρονομέτρων υψηλής ακρίβειας, χωρίς την ύπαρξη κάποιου σταθμού αναφοράς. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης ακρίβειας της τάξης των μερικών δέκατων ή και εκατοστών του συγκεκριμένου τρόπου εντοπισμού, σε στατικές ή και κινηματικές εφαρμογές. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η αξιολόγηση του πρωτοκόλλου Ntrip σε κινηματικές συνθήκες με τη μέθοδο του Ακριβούς Απόλυτου Εντοπισμού (PPP). Για το σκοπό αυτό, υλοποιήθηκε πείραμα το οποίο περιλαμβάνει μετρήσεις για τον Ακριβή Απόλυτο εντοπισμό θέσης των σημείων μίας διαδρομής και τις διορθώσεις χρονομέτρων των δορυφόρων υψηλής ακρίβειας. Οι διορθώσεις λήφθηκαν με τη χρήση του πρωτοκόλλου Ntrip. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε σχετικός κινηματικός εντοπισμός της ίδιας διαδρομής σε συνδυασμό με μετρήσεις ενός αδρανειακού συστήματος για σύγκριση αποτελεσμάτων. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο format RTCM και αναλυτική περιγραφή της λειτουργίας και της δομής του πρωτοκόλλου Ntrip. Επίσης αναφέρεται και η συμβολή του πρωτοκόλλου στην ανάλυση των δεδομένων. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται εκτενώς ο σχεδιασμός και υλοποίηση της πειραματικής διαδικασίας, η περιοχή μελέτης καθώς και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε. Επίσης, αναφέρονται προβλήματα και δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική παρουσίαση της επίλυσης των δεδομένων του κινητού δέκτη με το λογισμικό BNC, των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν και όλων των δεδομένων με το INERTIAL EXPLORER. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των διαγραμμάτων των σφαλμάτων από την κάθε επίλυση ξεχωριστά, με βάση τις διαφορετικές παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν, αξιολόγηση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων και σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων επίλυσης. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις από την επεξεργασία των δεδομένων και από τη σύγκριση των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν.