Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων στον έλεγχο στρεπτοκαμπτικού λυγισμού γεφυρών - Λουβερδή- Φοιτή, Στέλλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει την διερεύνηση και εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων στον έλεγχο στρεπτοκαμπτικού λυγισμού γεφυρών. Συγκεκριμένα εξετάζει σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους ελέγχου του Ευρωκώδικα, την εναλλακτική της προσομοίωσης ολόσωμης δοκού με δικτύωμα το οποίο κατασκευάστηκε σε λογισμικό Sofistik. Το πρόβλημα του προσδιορισμού του κρίσιμου φορτίου λυγισμού για την περίπτωση του θλιβόμενου πέλματος μια δικτυωτής ή ολόσωμης γέφυρας, μελετήθηκε από πολλούς ερευνητές οι οποίοι κατέληξαν σε διάφορες προσεγγιστικές μεθόδους για τον υπολογισμό του και ο αντίστοιχος έλεγχος ευστάθειας έχει αποδειχθεί αναγκαίος για τις γέφυρες. Για τον έλεγχο του μοντέλου της δικτυωτής προσομοίωσης εξετάστηκαν αμφιέρειστες δοκοί με πλευρικές δεσμεύσεις καταπονούμενες από κατακόρυφα φορτία και συγκρίθηκαν με τον αναλυτικό υπολογισμό της κρίσιμης ροπής. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση της απλοποιημένης μεθόδου του Ευρωκώδικα, για την ολόσωμη δοκό, με τη γενική μέθοδο για την οποία λαμβάνονται αποτελέσματα από την ανάλυση του Sofistik για το δικτυωτό προσομοίωμα. Η σύγκριση αυτή των μεθόδων εφαρμόστηκε στην αμφιέρειστη δοκό, σε παραδείγματα γεφυρών δύο και τριών ανοιγμάτων, σε φάση κατασκευής και σε φάση λειτουργίας, με διαφορετικές κάθε φορά εξασφαλίσεις των θλιβόμενων πελμάτων. Από την εφαρμογή και τον έλεγχο αυτών των προσομοιωμάτων συμπεραίνουμε την αξιοπιστία του δικτυωτού μοντέλου και των αποτελεσμάτων των απλοποιημένων- προσεγγιστικών μεθόδων. Επιπλέον οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα της σημαντικότητας της επιλογής του κατάλληλου μήκους λυγισμού και κατάλληλων συνδέσμων δυσκαμψίας για την εξασφάλιση των θλιβόμενων πελμάτων.