Μελέτη συμπεριφοράς κεραυνικών πληγμάτων σε απομονωμένα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας φωτοβολταϊκών πάρκων - Κοκάλης, Χρήστος-Χριστόδουλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Αντικείμενο της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης κεραυνικών πληγμάτων σε απομονωμένα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, μέσω της εκτέλεσης προσομοιώσεων με το λογισμικό SES CDEGS. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του λογισμικού CDEGS έγινε σχεδιασμός και προσομοίωση μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 100kWp, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για το αναπτυσσόμενο δυναμικό στην επιφάνεια του εδάφους και για τις τάσεις επαφής που εμφανίζονται στην περίπτωση που η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση υποστεί ένα κεραυνικό πλήγμα. Αρχικά, εξετάζεται η επίδραση της απόστασης του αλεξικέραυνου από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, συναρτήσει της δομής του εδάφους, στα αναπτυσσόμενα δυναμικά σε περίπτωση κεραυνικού πλήγματος. Έπειτα, μελετάται η σημασία της ύπαρξης και του βάθους στο οποίο είναι θαμμένη η περιμετρική γείωση στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και η βελτίωση της κεραυνικής συμπεριφοράς που προκαλείται από τροποποιήσεις του συστήματος γείωσης. Επίσης, καταδεικνύεται η επίδραση κάθετου ηλεκτροδίου που συνδέεται στο κάτω άκρο του αλεξικέραυνου. Τέλος, πραγματοποιείται σύγκριση απομονωμένου συστήματος αντικεραυνικής προστασίας, μη απομονωμένου και απομονωμένου με αγώγιμο βραχίονα.