Απομάκρυνση φωσφορικών ιόντων από την δευτεροβάθμια εκροή με την εφαρμογή χημικά τροποποιημένου ζεόλιθου - Αργυροπούλου, Κυριακή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2016)
Ο φώσφορος αποτελεί απαραίτητο χημικό στοιχείο για τη ζωή, αλλά και περιοριστικό παράγοντα, στην ανάπτυξη της υδρόβιας χλωρίδας σε ποτάμια, λίμνες και κλειστούς αβαθείς κόλπους. Μελέτες έχουν αποδείξει πως υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου μπορεί να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε ζωντανούς οργανισμούς. Ο φώσφορος αποτελεί ένα περιορισμένο στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία ως λίπασμα και ως συστατικό σε προϊόντα καθαρισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υφιστάμενα πετρώματα φωσφόρου επαρκούν για λιγότερο από 300 χρόνια. Συνεπώς, είναι σημαντική η ανάπτυξη διεργασιών με σκοπό την απομάκρυνση και ανάκτηση του φωσφόρου και την εξυγίανση των υγρών αποβλήτων. Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, διερευνάται η απομάκρυνση των φωσφορικών ιόντων, με χρήση ορυκτού ζεόλιθου, φυσικού ή χημικά τροποποιημένου, σε υδατικά διαλύματα και δευτεροβάθμια εκροή αστικών λυμάτων. Οι παράμετροι που εξετάστηκαν ήταν το είδος τροποποίησης του ζεόλιθου, η συγκέντρωσή του, το pH, καθώς και η αρχική συγκέντρωση φωσφορικών ιόντων. Η εργασία αυτή έδειξε πως ο χημικά τροποποιημένος ζεόλιθος δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη δέσμευση φωσφορικών ιόντων από υγρά απόβλητα, με στόχο την ανάκτηση του φωσφόρου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν το χαμηλό κόστος, τη διαθεσιμότητα των ορυκτών και την απλότητα της λειτουργίας. Ωστόσο περαιτέρω έρευνα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχετικά με την αναγέννηση του φορτωμένου ορυκτού με φώσφορο και την τροποποιημένη απόδοση άλλων ορυκτών σε πραγματικές ροές αποβλήτων.