Σύγκριση μοντέλων υπολογισμού κατανάλωσης ενέργειας και εκπεμπόμενων ρύπων για τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές - Σιατίτσας, Ρωμανός - Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύγκριση μοντέλων υπολογισμού κατανάλωσης ενέργειας και εκπεμπόμενων ρύπων για τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Εξετάστηκαν έξι μοντέλα οδικών και έξι μοντέλα σιδηροδρομικών οχημάτων. Τα μοντέλα αυτά συγκρίθηκαν α ως προς την ευκολία συλλογής στοιχείων για την εφαρμογή τους (μεταβλητές εισόδου) και β ως προς την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των υπολογισμών τους (αξιοποιήθηκαν αποτελέσματα σχετικών εργασιών καθώς και μετρήσεις κατανάλωσης συρμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Επιπλέον, για την διαδρομή Θεσσαλονίκη – Σόφια, εξετάστηκε για όλα τα ανωτέρω μοντέλα, η επιρροή επί μέρους παραμέτρων (κλίση οδού/σιδ.γραμμής, βάρος μεταφερόμενων εμπορευμάτων) μέσω διατύπωσης και επίλυσης μεγάλου αριθμού ενναλακτικών σεναρίων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύγκριση αμιγώς οδικής και διατροπικής μεταφοράς (φορτηγό-τραίνο) ως προς τους εκπεμπόμενους ρύπους, για 13 διαδρομές του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου IV.