Προσομοίωση κινητήρα διπλού καυσίμου με χρήση του υπολογιστικού πακέτου GT-Power - Παπαχριστόπουλος, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ), 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη λειτουργία ενός εξακύλινδρου στρόβιλο-υπερπληρωμένου 4-Χ κινητήρα Diesel, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί με διπλό καύσιμο και συγκεκριμένα με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μεταβλητές στροφές, φορτίο, καθώς και ποσοστό αντικατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο. Στόχος της εργασίας είναι η εύρεση των επιδόσεων και των εκπομπών καυσαερίων, με κυριότερες εκπομπές το διοξείδιο του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου για τις διάφορες παραμέτρους λειτουργίας και κυρίως η σύγκριση των στοιχείων αυτών του κινητήρα σε κατάσταση καύσης αμιγώς πετρελαίου και σε καύση διπλού καυσίμου. Για την εύρεση των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιείται το υπολογιστικό πακέτο GT-Power της εταιρίας Gamma Technologies Inc. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μονοδιάστατης προσομοίωσης, που χρησιμοποιείται αρκετά στην αυτοκινητοβιομηχανία.