Η αξία της εξόρυξης απορριμμάτων υπό το πρίσμα της Περιβαλλοντικής οικονομίας - Δαρδανού, Αναστασία-Δανάη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η αποτίμηση της κοινωνικής αξίας της εξόρυξης απορριμμάτων σε χρηματικούς όρους υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής οικο-νομίας. Πιο συγκεκριμένα, ερευνήθηκε η προθυμία των κατοίκων της Άνδρου, στις Κυκ-λάδες, να συνεισφέρουν οικονομικά σε ένα εναλλακτικό σχέδιο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ της Άνδρου με τη μέθοδο της εξόρυξης αποβλήτων, αντί της «συμβατικής» αποκα-τάστασης. Για την αποτίμησης της αξίας του περιβαλλοντικού αγαθού με οικονομικούς όρους χρησι-μοποιήθηκε η μέθοδος της Υποθετικής Αξιολόγησης με τη βοήθεια τηλεφωνικών συνεν-τεύξεων. Οι ερωτώμενοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν με τυχαία δειγματοληψία, αρχικά απάντησαν σε ένα σύνολο συναφών ερωτήσεων και, τελικά, κλήθηκαν να δηλώσουν το ποσό που θα ήταν διατεθειμένοι να διαθέσουν για την εφαρμογή του προτεινόμενου σχε-δίου. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με διαφορετικές παρα-μετρικές και μη-παραμετρικές προσεγγίσεις, προκύπτει ότι η μέση ετήσια συνεισφορά κά-θε νοικοκυριού κυμαίνεται μεταξύ €25 και €28 περίπου και η αθροιστική αξία μεταξύ €88.000 και €98.000. Η υπολογισθείσα οικονομική αξία είναι χαμηλή συγκριτικά με το κόστος για την υλοποίηση του σχεδίου της εξόρυξης απορριμμάτων, με βάση τη διεθνή εμπειρία. Ωστόσο, πέραν από την αξία αυτή θα πρέπει να υπολογιστούν και τα χρηματοοι-κονομικά οφέλη (π.χ. πώληση ανακυκλώσιμων υλικών) για να εξεταστεί αν το προτεινό-μενο έργο θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό.