Κλιματική αλλαγή και τουρισμός : Διερεύνηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό με τη χρήση του δείκτη TCI - Χριστοδούλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στον τουρισμό. Η αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής γίνεται με τη χρήση του δείκτη Τourism Climate Index (TCI) για τα νησιά Κέρκυρα, Κρήτη, Λήμνος, Λέσβος και Ρόδος. Ο δείκτης TCI υπολογίσθηκε για όλους τους τουριστικούς προορισμούς σε τρείς χρονικές περιόδους 1990, 2070 και 2090. Οι παρατηρήσεις για το έτος 1990 παραχωρήθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ για τις μελλοντικές χρονικές περιόδους σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από το περιοχικό κλιματικό μοντέλο (RCMs) KNMIRACMO2. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η τουριστική περίοδος εκτείνεται, αναδεικνύοντας πλέον ως πιο κατάλληλες εποχές για τουρισμό την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων προσαρμογής των τουριστικών προορισμών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον Ελληνικό τουρισμό.