Συγκέντρωση και στατιστική ανάλυση τεχνικών στοιχείων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων - Χρυσικόπουλος, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Οι στόχοι της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι δύο. Ο πρώτος στόχος είναι η στατιστική ανάλυση και δημιουργία διαγραμμάτων από μία βάση δεδομένων με τεχνικά στοιχεία από ένα σύνολο 1530 πλοίων container ships. Στη συνέχεια, γίνεται μελέτη της πιθανής συσχέτισης των στοιχείων και ανάπτυξη προσεγγιστικών τύπων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη προμελέτη μιας νέας κατασκευής container ship. Οι προσεγγιστικοί τύποι δημιουργήθηκαν με τη μέθοδο της παλινδρομικής ανάλυσης (Regression analysis) μέσω του προγράμματος excel 2016. H δημιουργία της βάσης δεδομένων έγινε με συλλογή στοιχείων και σχεδίων από ναυτιλιακές εταιρείες που διέθεταν στο στόλο τους container ships και από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο δεύτερος στόχος είναι η υλοποίηση ενός κώδικα στο MATLAB R2016, ο οποίος θα πραγματοποιεί την προμελέτη ενός πλοίου container ship με βάση τα δεδομένα που θα επιθυμεί ο χρήστης και ως αποτέλεσμα θα παίρνει μία πρώτη εικόνα των κυριών χαρακτηριστικών του, αλλά και πιο λεπτομερών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης μέσω ενός αρχείου excel που χρησιμοποιείται ως input θα δίνει τις κύριες διαστάσεις (π.χ. LBP) και άλλα πιο λεπτομερή στοιχεία όπως μήκος βολβού, διαστάσεις υπερκατασκευών, χρόνο αποπληρωμής δανείου κ.λπ.. Έπειτα, αφού τρέξει το πρόγραμμα στο ίδιο αρχείο για καλύτερη σύγκριση των δεδομένων input και output, ο κώδικας επιστρέφει το πλάτος του πλοίου βελτιστοποιημένο ανάλογα με την χωρητικότητα των TEU κατά τη διάσταση του πλάτους, το συνολικό αριθμό των TEU, τους όγκους των δεξαμενών, υδροστατικά και άλλα σχεδιαστικά στοιχεία. Τέλος επιστρέφει τα αποτελέσματα μίας οικονομικής ανάλυσης για το κόστος κατασκευής του πλοίου και το κόστος λειτουργίας του. Ακριβή επεξήγηση του κώδικα και περιγραφή των στοιχείων εισαγωγής και εξαγωγής θα δοθεί στο κεφάλαιο 3.