Βαρυτική Κατάρρευση Ομογενούς Βαθμωτού Πεδίου σε Χωροχρόνο McVittie - Δεστούνης, Κυριάκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Σε αυτή την εργασία θα μελετηθούν λύσεις των εξισώσεων πεδίου Einstein οι οποίες περιγράφουν μια μελανή οπή σε διαστελλόμενο σύμπαν. Η γνωστή και ως μετρική McVittie αναπαριστά χρονικά εξαρτόμενη μελανή οπή Schawarzschild σε υπόβαθρο Friedmann-Robertson-Walker (FRW) χωρίς προσαύξηση μάζας, ομογενής ενεργειακή πυκνότητα και ανομοιογενής πίεση. Σκοπός μας είναι η απόδειξη ύπαρξης της μετρικής McVittie ως λύση των εξισώσεων πεδίου της Γενικής Σχετικότητας, η ανασκόπηση των βασικών ιδιοτήτων της συγκεκριμένης γεωμετρίας και η μελέτη της βαρυτικής κατάρρευσης ενός ομογενούς βαθμωτού πεδίου στον χωροχρόνο McVittie.