Ψυκτικά συστήματα απορρόφησης με χρήση μίγματος αμμωνίας-νιτρικού λιθίου - Αλέξης, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η σύγκριση των επιδόσεων πέντε διαφορετικών διαμορφώσεων του ψυκτικού συστήματος απορρόφησης που λειτουργεί με χρήση μίγματος αμμωνίας-νιτρικού λιθίου ( Η ). Αρχικά αναφέρεται η συμβολή των ψυκτικών συστημάτων απορρόφησης στην προστασία του περιβάλλοντος και η ανάγκη για περεταίρω διεξαγωγή ερευνών πάνω σε νέα εργαζόμενα μέσα. Ακόμα, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης γίνεται φανερό ότι υπάρχει μικρός αριθμός ερευνών που αφορούν το μίγμα αμμωνίας-νιτρικού λιθίου. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της χρήσης συμβατικών καυσίμων στο πλανήτη και περιγράφεται η λειτουργία των ψυκτικών συστημάτων απορρόφησης. Επιπλέον, αναλύονται οι πέντε τύποι ψυκτικών συστημάτων απορρόφησης που λειτουργούν με μίγμα Η , οι οποίοι είναι: i) το μονής-βαθμίδας σύστημα, ii) το μισής-βαθμίδας σύστημα, iii) το διπλής-βαθμίδας σύστημα σε σειρά, iv) το διπλής βαθμίδας αντίστροφο σύστημα και v)το τριπλής-βαθμίδας σύστημα. Μαθηματικά μοντέλα αναπτύχθηκαν με την βοήθεια της προγραμματιστικής γλώσσας matlab, προκειμένου να προσδιοριστούν οι συντελεστές απόδοσης ως συνάρτηση των κύριων θερμοκρασιών λειτουργίας (αναγεννητή, απορροφητή, συμπυκνωτή, ατμοποιητή) για κάθε ένα από τα συστήματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η χαμηλότερη θερμοκρασία ατμοποίησης επιτεύχθηκε με το μισής-βαθμίδας σύστημα. Το μονής βαθμίδας σύστημα έχει την πιο απλή διαμόρφωση και επιτυγχάνει σχεδόν τον διπλάσιο βαθμό απόδοσης συγκριτικά με το μισής βαθμίδας. Με το διπλής βαθμίδας σύστημα είναι δυνατόν να επιτευχθεί βαθμός απόδοσης, περίπου 1.12. Ο μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης μπορεί να επιτευχθεί με το τριπλής-βαθμίδας σύστημα, το οποίο είναι το πιο περίπλοκο και η χρήση του ενδείκνυται κυρίως για κλιματισμό χώρων.