Φασματοσκοπική μελέτη Raman μονοκρυστάλλων υπεραγωγού Y Ba2Cu3O7−δ χωρίς διδυμίες σε χαμηλές θερμοκρασίες - Στέλλας, Αντώνιος Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής)
Γίνεται μελέτη του μονοκρυσταλλικού υπεραγωγού χωρίς διδυμίες YBa_2Cu_3O_7-δ μέσω φασματοσκοπίας Raman. Η φασματοσκοπία Raman αποτελεί σημαντικό εργαλείο για λήψη πληροφοριών για τα φωνόνια και τις ηλεκτρονικές διεγέρσεις. Ο υπεραγωγός YBa_2Cu_3O_x έχει γίνει εκτεταμένο αντικείμενο έρευνας με στόχο τη κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί την υπεραγωγιμότητα σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και για το περίπλοκο διάγραμμα φάσης τους. Όμως οι περισσότερες μελέτες δεν λάμβαναν υπόψη την ορθορομβικότητα που παρουσάζει το YBa_2Cu_3O_x για x>6.35. Επιπλέον τα πειράματα πραγματοποιούταν με μονοκρύσταλλους που περιείχαν διδυμίες, δηλαδή δεν ξεχώριζαν τους a και b άξονες. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη νέων πληροφοριών που μπορούν να προκύψουν από τη μελέτη καθαρών μονοκρυστάλλων χωρίς διδυμίες πραγματοποιώντας πειράματα φασματοσκοπίας Raman για πολώσεις παράλληλες στους a και b άξονες σε φάσμα θερμοκρασιών 77-300 Kelvin