Σύνθεση υβριδικών ενώσεων κινολινονών-φαινολικών οξέων με συνδυασμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση - Χρονάκη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I), 2016)
Στόχος της εργασίας είναι η σύνθεση νέων οργανικών ενώσεων με πιθανή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η σύνθεση υβριδικών μορίων, δηλαδή μορίων που συνδυάζουν δύο (ή περισσότερες) φαρμακοφόρες δομές στον ίδιο μοριακό σκελετό, αποτελεί μια διαδεδομένη προσέγγιση στη φαρμακευτική χημεία. Σκοπός είναι να παρασκευαστούν ενώσεις με βελτιωμένες βιολογικές δραστικότητες, σε σχέση με τα μεμονωμένα μόρια από τα οποία αποτελούνται. Στη συγκεκριμένη εργασία θα πραγματοποιηθεί η σύνθεση υβριδικών μορίων που θα συνδυάζουν το ετεροκυκλικό σύστημα της κινολινόνης με τα φαινολικά οξέα. Οι νέες ενώσεις θα χαρακτηριστούν δομικά με φασματοσκοπία NMR, FT-IR και UV-Vis και θα αξιολογηθούν ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση και την ικανότητά τους να αναστέλουν τη δράση του ενζύμου λιποξυγονάση.