Αξιολόγηση της δυνατότητας μείωσης των φορτιών πτερυγίων ανεμογεννητριών με παθητικό έλεγχο κάμψης/στρέψης - Ανδρέου - Σεραφείμ, Γιάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2016)
Η ανάγκη για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, απαλλαγμένο από ρύπους σε συνδυασμό με τις ενεργειακές ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, καθιστούν απαραίτητη την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φυσικά, η αιολική ενέργεια δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το ενεργειακό μείγμα, μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται για ένα βιώσιμο περιβάλλον, αφού πρόκειται για μια πηγή με μηδενική επιβάρυνση σε αυτό και άμεσα διαθέσιμη σε κάθε σημείο του πλανήτη. Η βελτίωση των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών των ανεμογεννητριών, έχει πλέον φτάσει σχεδόν στο ανώτερο δυνατό της σημείο και περεταίρω έρευνα στον τομέα αυτό, θεωρείται πια άσκοπη. Επομένως, η σημερινή τεχνολογία που σχετίζεται με τη μελέτη των ανεμογεννητριών στέφεται στην αύξηση του μεγέθους τους, ώστε να είναι δυνατή η μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από μια μονάδα. Έτσι, οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες με πύργο άνω των και διάμετρο δρομέα της τάξεως των , είναι σε θέση να παράγουν (στις ονομαστικές τους συνθήκες) ισχύ και έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου δύο δεκαετίες. Από τα όσα έχουν προηγηθεί, είναι κατανοητό ότι σε κάποια σημεία μιας τόσο μεγάλης κατασκευής, παρουσιάζονται πολύ μεγάλες καταπονήσεις και παραμορφώσεις, περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της. Η παρούσα διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται τις παθητικές μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να μειώσουμε τα αναπτυσσόμενα στην κατασκευή φορτία, επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών ή/και την περεταίρω αύξηση της διαμέτρου του δρομέα (συνεπώς και της παραγόμενης ενέργειας). Στα πλαίσια, της εργασίας αυτής πρόκειται να χρησιμοποιηθούν δύο βασικοί κώδικες:  Στο εργαστήριο αεροδυναμικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει αναπτυχθεί ένας αεροελαστικός κώδικας προσομοίωσης της συμπεριφοράς μιας ανεμογεννήτριας, ευρισκόμενης σε διαφορετικές συνθήκες (κώδικας hGAST)  Στο εργαστήριο εφαρμοσμένης μηχανικής και υλικών του πανεπιστημίου Πατρών, έχει ανεπτύχθη ένας κώδικας προσομοίωσης των μηχανικών ιδιοτήτων των σύνθετων υλικών (SABFE) Οι δύο αυτοί κώδικες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να περιγραφούν εκτενώς στη συνέχεια της παρούσας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, καταδεικνύουν πώς είναι δυνατή η μείωση των φορτίων κατά στη ρίζα των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας, εκεί δηλαδή που αναμένουμε την εμφάνιση της μεγαλύτερης καταπόνησης. Το συμπέρασμα αυτό είναι ιδιαίτερος ενθαρρυντικό, αφού πρόκειται να αποβεί ευεργετικό για τη χρήση της αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας σημερινή τεχνολογία.