Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας και πρόταση ενίσχυσης ξενοδοχειακής μονάδας κατασκευασμένης το 1961 - Πετρουλάς, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σεισμικής συμπεριφοράς μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η εκτίμηση της πραγματικής αντοχής και η πρόταση ενίσχυσής της εφόσον χρειαστεί. Για το σκοπό αυτό έγινε χρήση σύγχρονων ανελαστικών μεθόδων ανάλυσης όπως είναι η στατική ανελαστική ανάλυση (Pushover). Για την εφαρμογή των παραπάνω αναλύσεων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Etabs 2015. Πιο αναλυτικά: Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας με βάση τη σεισμική επικινδυνότητα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύονται ορισμένες έννοιες των σύγχρονων αντισεισμικών κανονισμών όπως η πλαστιμότητα, η στοχευόμενη μετακίνηση, η καμπύλη ικανότητας και η λογική των πλαστικών αρθρώσεων σε μια κατασκευή. Tο τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη μορφολογία της υπό εξέταση ξενοδοχειακής μονάδας, όπως επίσης και στον τρόπο με τον οποίο προσομοιώθηκε στο λογισμικό. Στο τέταρτο κεφάλαιο, ορίζονται οι παράμετροι της στατικής ανελαστικής ανάλυσης και στη συνέχεια εξάγονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν για κάθε κτίριο. Το πέμπτο κεφάλαιο πραγματεύεται την ενίσχυση της κατασκευής. Πραγματοποιούνται δύο ενισχύσεις και επιλέγεται η προσφορότερη. Κατόπιν, προσδιορίζεται το κέντρο στροφής και γίνεται εκτίμηση του κόστους ενίσχυσης. Στο έκτο κεφάλαιο, διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την αποτίμηση της συμπεριφοράς της κατασκευής καθώς και οι προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.