Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Ενεργειακή αναβάθμιση εξοχικής κατοικίας - Χατζηγεωργίου, Δέσποινα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η απεριόριστη αύξηση του πληθυσμού και της βιομηχανικής παραγωγής, η αλόγιστη χρήση ενεργειακών πόρων και η ασυδοσία σε βάρος της φύσης μειώνει όλο και περισσότερο τη φέρουσα ικανότητα των φυσικών οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα να μη μπορούν στο μέλλον να καλύψουν τις αυξανόμενες αυτές ανάγκες της ανθρωπότητας. Αναγκαία καθιστάται λοιπόν η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και ιδιαιτέρως στον κτιριακό τομέα για την αναστροφή της περιβαλλοντικής κρίσης και την συνέχιση της ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν στόχο την εξεύρεση παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και συγκεκριμένα της εξωχικής οικογενειακής κατοικίας στο Δερβένι Κορινθίας. Αναλυτικά: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην κατανάλωση ενέργειας και στην αναγκαιότητα εξοικονόμησης της. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η υφιστάμενη κατοικία και το κλίμα που επικρατεί στην τοποθεσία που αυτή βρίσκεται. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα συστήματα του οικιακού τομέα σε θεωρητικό επίπεδο ως προς την ήδη λειτουργία τους και ως προς την αναβάθμιση τους. Στο τέταρτο κεφάλαιο προτείνονται οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μονοκατοικίας πριν τις μετατροπές σε ενεργειακά αποδοτικό. Τέλος στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μονοκατοικίας μετά τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης