Διερεύνηση και ανάλυση του Διαδικτύου των πραγμάτων με εφαρμογή κανόνων στο σύννεφο πληροφορίας και ανάπτυξη προτύπου - Τσούμπα, Γεωργία Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Το Internet of Things αναφέρεται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο απλών αντικειμένων που συχνά φέρουν κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα αντικείμενα επικοινωνούν μεταξύ τους και με το εξωτερικό περιβάλλον αποστέλλοντας και λαμβάνοντας δεδομένα. Τα αντικείμενα αυτά υπάρχουν εμφανώς ή μη εμφανώς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής πρέπει να υπάρξει μια κατανόηση της κατάστασης των χρηστών και των συσκευών τους, αρχιτεκτονικές και δίκτυα επικοινωνίας που θα επεξεργάζονται τις πληροφορίες καθώς και διάφορα εργαλεία ανάλυσης που θα βοηθήσουν στην αυτόνομη λειτουργία των αντικειμένων. Μια τεχνολογία που βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση είναι το σύννεφο πληροφορίας (cloud computing). Για να μπορέσουν αυτά τα αντικείμενα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους απαιτείται η δημιουργία ενός συνόλου κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία τους. Για αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί πολλές γλώσσες και τεχνολογίες που στηρίζουν την ανάπτυξη αυτών. Οι κανόνες αυτοί είναι χρήσιμοι και σε άλλους τομείς, όπως αυτός των επιχειρήσεων και οργανισμών. Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής αναπτύξαμε μια πλήρως λειτουργική και εύχρηστη βιβλιοθήκη σε Python, που σκοπό έχει την εύκολη δημιουργία ενός συνόλου λειτουργικών αντικειμένων αλλά και των κανόνων που θα ορίζουν τις λειτουργίες τους. Η βιβλιοθήκη αυτή αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα της Amazon Web Services για το Internet of Things, και η επικοινωνία με τα αντικείμενα πραγματοποιήθηκε μέσω σύνδεσης MQTT.