Εντοπισμός πτώσεων και αναγνώριση δραστηριοτήτων σε περιβάλλον έξυπνου ρολογιού - Πέτσας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση και η κατασκευή συστήματος παρακολούθησης της καθημερινής δραστηριότητας του χρήστη, ο εντοπισμός πτώσεων και η παροχή άμεσου τρόπου ειδοποίησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα στα οποία μια πτώση μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς και ενδεχομένως την κατάσταση παραμονής στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο επιφέρει δραματικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και στην ελαχιστοποίηση χρήσης υπολογιστικών πόρων ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε συσκευές χαμηλών δυνατοτήρων όπως τα έξυπνα ρολόγια. Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, διερευνήθηκαν σε βάθος οι δυνατότητες του έξυπνου ρολογιού Pebble Classic. Δημιουργήθηκε αρχικά εφαρμογή για τη συλλογή δεδομένων από το επιταχυνσιόμετρο του Pebble ώστε να γίνει δυνατή η περαιτέρω ανάλυση. Η αποθήκευση δεδομένων έγινε σε βάση δεδομένων που φιλοξενείται στις cloud υπηρεσίες του “Ωκεανού” μέσω ενός εξυπηρετητή με τον οποίο επικοινωνεί η εφαρμογή στέλνοντας τα δεδομένα. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε εφαρμογή αναγνώρισης δραστηριοτήτων που ενσωματώνει και αλγόριθμο για τον εντοπισμό πτώσεων. Ο εξυπηρετητής αναλαμβάνει επιπλέον την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω email σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν λαμβάνει από το ρολόι κατάλληλο μήνυμα και τέλος, φιλοξενεί διαδικτυακή εφαρμογή που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της δραστηριότητας του χρήστη και εμφανίζει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές του Pebble χρησιμοποιούν τις γλώσσες προγραμματισμού C και JavaScript αξιοποιώντας τις διαφορετικές τεχνολογίες που υποστηρίζει το Pebble για εκτέλεση του κώδικα είτε επάνω στο ρολόι είτε σε smartphone με το οποίο συνδέεται μέσω Bluetooth, παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μιας και προτείνεται συγκεκριμένη μέθοδος ως καταλληλότερη. Ο εξυπηρετητής είναι υλοποιημένος σε γλώσσα Java στο πλαίσιο Spring και η βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε υιοθετεί το εγγραφοκεντρικό μοντέλο Mongo.H διαδικτυακή εφαρμογή δέχεται σαν είσοδο από το χρήστη την ημερομηνία και αναλαμβάνει μέσω απλών HTTP Requests να τραβήξει από τη βάση δεδομένων τα σχετικά δεδομένα και να τα αναπαραστήσει γραφικά. Τέλος, για την αποστολή email χρησιμοποιείται η γενικής χρήσης λειτουργία δρομολόγησης διαδικτυακών μηνυμάτων sendmail.