Συμβολή στη μελέτη συστήματος γείωσης υποσταθμών υψηλής τάσης - Γαλανής, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Τα συστήματα γείωσης σχεδιάζονται με σκοπό να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και σε περίπτωση σφάλματος τόσο στον εξοπλισμό όσο και στο προσωπικό. Στην παρούσα διπλωματική γίνεται προσπάθεια μια ευρύτερης προσέγγισης στα θέματα γειώσεων Υποσταθμών Υψηλής Τάσης. Η μεθοδολογική προσέγγιση των θεμάτων γειώσεων των Υποσταθμών έχει ως αφετηρία το πρότυπο ΙΕΕΕ Std 80-2013 και συνεχίζει με τις απαιτήσεις του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αναφορικά με τις απαιτήσεις γειώσεων Υποσταθμών. Η δομή, ο εξοπλισμός και η λειτουργία ενός Υποσταθμού Υψηλής Τάσης περιγράφονται συνοπτικά ώστε να είναι κατανοητές οι ειδικές συνθήκες των υπό μελέτη συστημάτων γείωσης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η μεθοδολογική προσέγγιση καθώς και μελέτες εφαρμογής συστημάτων γείωσης Υποσταθμών. Στις μελέτες αυτές εξετάζονται τόσο περιπτώσεις μονοστρωματικού όσο και διστρωματικού μοντέλου εδάφους καθώς και διαφορετικά συστήματα γείωσης αναφορικά με την έκταση και την τοπολογία του κάθε Υποσταθμού. Τέλος καταγράφονται τα κύρια συμπεράσματα από τις διεξαχθήσες προσομοιώσεις, ώστε ένας μελετητής να σχεδιάζει ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα γείωσης σε Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης. Οι προσομοιώσεις συστημάτων γείωσης που παρατίθενται στην παρούσα διπλωματική εργασία έγιναν με χρήση του λογισμικού πακέτου CYMGrd v.6.3 Revision 7 της εταιρίας CYME