Προσδιορισμός αξίας χρόνου για υπεραστικές μετακινήσεις - Σκαλιώτης, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Σκοπό της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο προσδιορισμός της αξίας του χρόνου μετακίνησης για υπεραστικές μετακινήσεις. Η διερεύνηση διεξήχθη στην περιοχή της Ναυπάκτου με τη διεξαγωγή έρευνας πεδίου με χρήση ερωτηματολογίου δεδηλωμένης προτίμησης. Εκατόν πέντε μετακινούμενοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελούνταν από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος τίθενται ερωτήσεις κοινωνικοοικονομικού περιεχομένου, το δεύτερο μέρος περιέχει τα σενάρια δεδηλωμένων προτιμήσεων που παρουσιάζονται στον ερωτώμενο, δέκα σε κάθε ερωτηματολόγιο, τα οποία αποτελούνται από δύο εναλλακτικές οι οποίες καθορίζονται από το μέσο, τον χρόνο και τo κόστος μετακίνησης για μια σταθερή τυπική διαδρομή. Τέλος, το τρίτο μέρος αποτελείται από ερωτήσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και θέματα που αφορούν τη χρήση ΚΤΕΛ. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία του χρόνου μετακίνησης αναλύθηκαν μέσω της ανάπτυξης ενός μοντέλου διακριτών επιλογών (διατεταγμένο μοντέλο probit) με σκοπό να ληφθεί υπόψη η συσχέτιση μεταξύ των επιλογών μετακίνησης και των σχετικών μεταβλητών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι μετακινούμενοι επηρεάζονται για τις επιλογές μετακίνησής τους από την διαφορά χρόνου μεταξύ των εναλλακτικών που τους παρουσιάζονται, από τη διαφορά του κόστους και κυρίως από την διαφορά του μεταφορικού μέσου που τους παρουσιάζεται για την πραγματοποίηση της μετακίνησης τους. Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι ο αριθμός των μετακινήσεων που πραγματοποιούν οι μετακινούμενοι σε κάποιο χρονικό διάστημα επηρεάζει τις επιλογές μετακίνησής τους. Άλλες σημαντικές παράμετροι είναι ο σκοπός για τον οποίο πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις, η διαθεσιμότητα αυτοκινήτου, το σύνηθες μεταφορικό μέσο καθώς και το αντιληπτό επίπεδο λειτουργίας του ΚΤΕΛ της περιοχής. Στη συνέχεια αναλύθηκαν ορισμένα υποσύνολα του συνολικού δείγματος των μετακινούμενων και πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν οι υποομάδες με άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών και άνω των 25 ετών, με μετακινούμενους που δήλωσαν ως σύνηθες μεταφορικό μέσο το αυτοκίνητο και το λεωφορείο και τέλος με μετακινούμενους που δήλωσαν πως πραγματοποιούν υπεραστικές μετακινήσεις για σκοπούς αναψυχής και επαγγελματικούς σκοπούς. Τόσο για το σύνολο του δείγματος, όσο και για τα παραπάνω υποσύνολα υπολογίστηκε η αξία του χρόνου και συγκρίθηκε με παλαιότερη αντίστοιχη έρευνα στην περιοχή του Αγρινίου. Τα αποτελέσματα βοηθούν για την κατανόηση της συμπεριφοράς των μετακινούμενων της περιοχής και δίνουν μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο κοστολογούν τον χρόνο μετακίνησής τους.