Προσομοιώση παντορροϊκού δικτύου Αθηνών με το λογισμικό SWMM και πρόταση μέτρων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων - Κούρτης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη, η αναπαράσταση, η προ-σομοίωση και η ανάλυση του παντορροϊκού αποχετευτικού δικτύου της Αθήνας, για τη διε-ρεύνηση του μετασχηματισμού της βροχόπτωσης σε απορροή και την εκτίμηση του πλημμυ-ρικού κινδύνου. Για το συγκεκριμένο σκοπό επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SWMM, στη Ζώνη Δ (Κάτω Πατήσια, Κυψέλη) του παντορροϊκού συστήματος. Το παντορ-ροϊκό αποχετευτικό δίκτυο, της Ζώνης Δ, εκτός από το λογισμικό SWMM, επιλύθηκε και με την Ορθολογική Μέθοδο, με βάση τις σημερινές συνθήκες και συγκρίσεις πραγματοποιήθη-καν μεταξύ των αποτελεσμάτων του λογισμικού και των αποτελεσμάτων τα οποία εκτιμήθη-καν με την Ορθολογική Μέθοδο. Τέλος στα πλαίσια αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαι-νομένων, τα οποία διαπιστώθηκε ότι λαμβάνουν χώρα για περιόδους επαναφοράς μεγαλύτε-ρες των 5 ετών, προτείνονται ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης. Αρχικά, περιγράφονται οι τρόποι εκτίμησης της παροχής ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων. Γίνεται αναφορά στα μοντέλα προσδιορισμού της ποσότητας και της ποιότητας απορροής. Αναφέρονται οι κανονισμοί οι οποίοι ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα για το αποχετευτικό δί-κτυο. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται και περιγράφεται αναλυτικά το λογισμικό SWMM. Γίνεται ενδελεχής ανάλυση του θεωρητικού υποβάθρου του λογισμικού και περιγράφονται και αναλύονται οι παράμετροι αυτού και προτείνονται εναλλακτικοί τρόποι εκτίμησης των πα-ραμέτρων αυτών. Τέλος, παρουσιάζονται μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με το λο-γισμικό SWMM και οι οποίες αποτέλεσαν μέρος της βιβλιογραφικής έρευνας η οποία πραγ-ματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρούσας εργασίας. Ακολούθως παρουσιάζεται η περιοχή έρευνας και η πορεία εργασιών η οποία ακολουθήθηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της παρούσας εργασίας. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε η Ζώνη Δ του παντορροϊκού δικτύου Αθηνών και με τη χρήση του λογισμικού SWMM μοντελο-ποιήθηκε το παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης και διερευνήθηκε η υδραυλική συμπεριφορά του συστήματος για διάφορα γεγονότα βροχόπτωσης. Για την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του δυναμικού κύματος έτσι ώστε να προσεγγίζονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό οι πραγματικές συνθήκες. Τα γεγονότα βροχόπτωσης εισήχθησαν στο μοντέλο με τη μορφή υετογραμμάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν με την μέθοδο των εναλλασσόμενων μπλοκ, για περιόδους επαναφοράς 2, 5, 10, 20, 25, 50, 100 ετών και για διάρκειες βροχόπτωσης 1, 2, 3, 6, 12, 24 hr, με το χρονικό βήμα να επιλέγεται 1min. Στο επόμενο Κεφάλαιο αναλύονται και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:  Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν με την Ορθολογική Μέθοδο.  Παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από την ανά-λυση ευαισθησίας 11 παραμέτρων του λογισμικού.  Παρουσιάζονται, αναλύονται και συγκρίνονται τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν, για την περιοχή έρευνας, με το λογισμικό SWMM.  Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα τα οποία πρόεκυψαν, με το λογισμικό SWMM, από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης. Τα μέτρα αντιμετώπισης τα οποία εξετάστηκαν ήταν:  Αύξηση διαμέτρου παντορροϊκών αγωγών.  Κατασκευή δεξαμενών παράλληλα στους υπονόμους, για αποθήκευση της απορ-ροής.  Κατασκευή δεξαμενής στην έξοδο του δικτύου με σκοπό την αποθήκευση της πα-ροχής υπερχείλισης. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια σύνοψή των κυριότερων συμπερασμάτων και τη διατύπω-ση ορισμένων προτάσεων στην κατεύθυνση της μελλοντικής έρευνας.