Χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην περιοχή των Κυκλάδων - Λειβαδάρας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων, με σημαντικότερο την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Τα τελευταία χρόνια, σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού, το οποίο είναι συνήθως πιο ισχυρό από το χερσαίο. Ταυτόχρονα, η τεχνολογική πρόοδος έχει συμβάλει στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφ’ ενός με την παραγωγή αποδοτικότερων ανεμογεννητριών και αφ ‘ετέρου με τη δυνατότητα εγκατάστασης σε μεγάλα βάθη. Η χωροθέτηση εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. αποτελεί ένα μείζον θέμα και για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο ανά κράτος, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος καθώς και την αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων γης. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η εύρεση κατάλληλων περιοχών για χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Συμπληρωματικά, αναλύεται το προφίλ της περιοχής μελέτης καταγράφοντας τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της, και τις δυνατότητες ανάπτυξης ΑΠΕ. Η χωροθέτηση πραγματοποιείται σε περιβάλλον GIS. Επίσης, λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις της νομοθεσίας, επιπλέον κριτήρια που τέθηκαν λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής αναφοράς και τα θαλάσσια βάθη. Οι κατάλληλες περιοχές χωρίζονται σε αυτές όπου οι ανεμογεννήτριες μπορούν να πακτωθούν στο πυθμένα και σε εκείνες που μπορούν να εγκατασταθούν πλωτά συστήματα ανεμογεννητριών. Στη συνέχεια, γίνεται χρήση της πολυκριτηριακής μεθόδου Electre Tri, για την ιεράρχηση των περιοχών ως προς το βαθμό καταλληλότητας τους, με βάση μία ομάδα κριτηρίων. Ακόμα, παρουσιάζεται πρόταση χωροθέτησης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της εύρεσης και αξιολόγησης των κατάλληλων περιοχών αποδίδονται σε μορφή χαρτών και πινάκων. Τέλος, σχολιάζονται τα συμπεράσματα της πρακτικής εφαρμογής και παρουσιάζονται προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της παρούσας μελέτης