Τρισδιάστατη αναλυτική αποτύπωση πειραματικής εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας με αξιοποίηση απορριπτόμενενης θερμότητας από ΜΕΚ πλοίων μέσω της τεχνολογίας ORC. - Μακρυκώστας, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την τρισδιάστατη αναλυτική αποτύπωση πειραματικής εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας με αξιοποίηση απορριπτόμενενης θερμότητας από ΜΕΚ πλοίων μέσω της τεχνολογίας ORC. H πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση ονομάζεται Marine ORC και είναι εγκατεστημένη στο Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Η τρισδιάστατη αποτύπωση της εγκατάστασης στοχεύει στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού για την εξοικονόμηση χώρου σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές των υλικών αλλά και τις συνθήκες λειτουργίας, σε μετέπειτα εκδόσεις της. Ο σχεδιασμός γίνεται στο σχεδιαστικό πρόγραμμα AutoCAD 3D, το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες όσον αφορά τον σχεδιασμό σε ρεαλιστική μορφή. Η προσπάθεια αποτύπωσης της εγκατάστασης αποτελεί το εφαλτήριο της διαφορετικής προσέγγισης και αντιμετώπισης προβλημάτων σχεδιασμού, χωροταξίας και βέλτιστης απόδοσης. Είναι κρίσιμο βέβαια να αναφερθεί πως με την κατανόηση του σχεδίου, των συνθηκών αλλά και των περιορισμών της τοποθέτησης των εξαρτημάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κατασκευαστών, ο σωστός σχεδιασμός καθίσταται κρίσιμη παράμετρος για την βελτιστοποίηση της απόδοσης σε συνδυασμό πάντα με τεχνοοικονομικά κριτήρια. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται ο θεωρητικός κύκλος ORC και οι αρχές λειτουργίας του. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική περιγραφή της πειραματικής εγκατάστασης Marine ORC, των κυκλωμάτων αυτής καθώς και των εξαρτημάτων που την απαρτίζουν. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο τρόπος σχεδίασης σε πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης καθώς και η μεθοδολογία σχεδιασμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στις προτάσεις για την περεταίρω εξέλιξη της παρούσας εργασίας που θα αφορά στην εξέλιξη του τρισδιάστατου σχεδιασμού με μοντέλα προσομοίωσης αλλά και την εγκατάσταση για εμπορική χρήση. Τέλος, στο παράρτημα απεικονίζεται όλη η σειρά σχεδίων της πειραματικής εγκατάστασης καθώς και των διαφόρων εξαρτημάτων.