«Κοινωνική συνοχή και κοινωνικές ανισότητες την εποχή της κρίσης. Προσεγγίζοντας το ρόλο των αναπτυξιακών πολιτικών, στις διαδικασίες μετασχηματισμού της περιοχής του Μεταξουργείου.» - Κατσαούνη, Σταυρούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ως αλληλοτροφοδοτούμενη συνιστώσα της ανταγωνιστικότητας, πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις αστικές πολιτικές που χαράζονται για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα στα κέντρα των πόλεων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαινομενικά αντιφατικών εννοιών, έχει εγείρει τον προβληματισμό γύρω από το αν είναι δυνατόν να συμβαδίσουν ή αν εν τέλει οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση των χωροκοινωνικών ανισοτήτων. Οι παραπάνω διαδικασίες προσεγγίζονται μέσω της εμβάθυνσης στη μικρο-γεωγραφία, επιλέγοντας ως πεδίο έρευνας το Μεταξουργείο. Μια περιοχή, που οι υπό εξέλιξη μετασχηματισμοί που συντελούνται στη κοινωνική και λειτουργική της δομή, έχουν διαμορφώσει ένα σύνθετο και αντιθετικό κοινωνικό σώμα. Μέσα από τη διερεύνηση των σχέσεων και των διαδικασιών που παράγονται σε αυτή τη συνθήκη, επιχειρείται μια διπλή προσέγγιση των πολιτικών γύρω από το ζήτημα ανισοτήτων-συνοχής· ως προς το ρόλο που έπαιξαν στη διαμόρφωση των σύγχρονων χωρικών και κοινωνικών σχέσεων, αλλά και των νέων κατευθύνσεων που χαράζονται, βάσει αυτών. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ως πολιτική επέμβασης στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της περιοχής επιλέγεται η αναδιάρθρωση, με την προσπάθεια εδραίωσης μιας νέας τάξης μεσαίων και ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, η «συνοχή» εξυπηρετεί δύο κύριους στόχους. Τη διαχείριση των κοινωνικών ανισοτήτων με τρόπο κερδοφόρο προς την αγορά και ταυτόχρονα, μέσω της διασποράς τους, την εξασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου και τη διαχείριση αντιδράσεων ή μη επιθυμητών προς το κράτος κοινωνικών συμπεριφορών, που γεννά η επιλογή της κυριαρχίας της αγοράς, έναντι των ζητημάτων κοινωνικής αναπαραγωγής.