Πολιτιστικός Τουρισμός - Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι στην Αθήνα - Αγριαντώνη, Μαργαρίτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Ο τουρισμός κατέχει κεντρική θέση στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και της Αθήνας. Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με κοινωνικές, οικονομικές, χωρικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης, στρατηγικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια μάλιστα και της οικονομικής ύφεσης, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο την προβολή του τουρισμού και του πολιτισμού ως μια ευκαιρία για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός είναι, μεταξύ άλλων, ένα χωρικό φαινόμενο και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Εντούτοις στην Ελλάδα παρατηρούμε την απουσία χωρικής πολιτικής για τον τουρισμό. Τελευταία όμως ο επίσημος αναπτυξιακός λόγος αναφέρεται όλο και περισσότερο στη σημασία του τουρισμού και στη σχέση μεταξύ του τουρισμού και του πολιτισμού. Η Αθήνα, ως πρωτεύουσα της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός σε διεθνές και εθνικό επίπεδο αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και η Ελλάδα διεκδικεί ένα κομμάτι του παγκόσμιου τουρισμού. Η Αθήνα είναι μια πόλη με πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά· κομμάτι της κληρονομιάς της είναι και τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτει. Η Αθήνα εκτός από έναν ενδιάμεσο σταθμό για άλλους ελληνικούς προορισμούς κυρίως νησιωτικούς, αποτελεί και από μόνη της πόλο έλξης για τουρίστες που αναζητούν, μεταξύ άλλων να γνωρίσουν τον πολιτισμό της. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Πολιτιστικός Τουρισμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του τουρισμού της πόλης. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τουρισμού στην Ελλάδα και στην Αθήνα; Τι είναι το τουριστικό φαινόμενο; Τι είναι ο Πολιτιστικός Τουρισμός; Ποια είναι η πορεία του παγκόσμιου και ελληνικού τουρισμού; Ποια είναι η τουριστική εικόνα της Αθήνας; Ποιο το προφίλ του τουρίστα της Αθήνας; Ποια είναι η χωρική έκφραση του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Αθήνα;